Opinie

Australië gaat de wereld niet redden

AUSTRALIA OUT NO ARCHIVES NO INTERNET NO SALES RESTRICTED TO EDITORIAL USE A hot air balloon stands in front of Parliament House during a pro-carbon tax rally in Canberra on October 12, 2011. Australia's lower house on October 12 passed a contentious new tax on carbon pollution to combat climate change which has angered many voters and threatens Prime Minister Julia Gillard's hold on power. AFP PHOTO / AAP / Alan PORRITT
AUSTRALIA OUT NO ARCHIVES NO INTERNET NO SALES RESTRICTED TO EDITORIAL USE A hot air balloon stands in front of Parliament House during a pro-carbon tax rally in Canberra on October 12, 2011. Australia's lower house on October 12 passed a contentious new tax on carbon pollution to combat climate change which has angered many voters and threatens Prime Minister Julia Gillard's hold on power. AFP PHOTO / AAP / Alan PORRITT Voorstanders van koolstofbelasting voor het Australische parlement (Foto AFP)

Een ‘in bloed gedrenkte belofte’ deed de Australische oppositieleider Tony Abbott, dat onder zijn bewind de koolstofbelasting onmiddellijk zal worden afgeschaft. Maar voorlopig komt de belasting er (alleen de Senaat moet er nog meer instemmen, maar dat lijkt een formaliteit) gewoon.

Vanaf juli 2012 betalen zo’n 500 grote bedrijven in Australië 23 dollar (ongeveer 17 euro) per ton CO2. En het belastingsysteem wordt in 2015 vervangen door een emissiehandelssysteem, waarbij naar het zich laat aanzien sterk vervuilende industrieën de meeste van hun emissiecertificaten gratis krijgen. (hier en hier het nieuws)

De vraag is – in ieder geval voor veel tegenstanders van de wet – wat de wereld ermee opschiet. Australië is verantwoordelijk voor 1,4 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en dankzij deze nieuwe wet moet die in 2020 gereduceerd zijn met 5 procent ten opzichte van 2012. Bij elkaar dus een piepklein druppeltje op een gloeiende plaat. En onder die omstandigheden zou je wel gek zijn om je concurrentiepositie in gevaar te brengen.

Maar – brengen de voorstanders daar tegenin – het zou niet rechtvaardig zijn om alleen te kijken naar de totale uitstoot. Ze wijzen erop dat de uitstoot per hoofd van de bevolking in Australië met bijna 20 ton per jaar hoger is dan in vergelijkbare geïndustrialiseerde landen, ook hoger dan in de VS. Vooral door het gebruik van steenkool als belangrijkste fossiele brandstof voor energieopwekking. Daarvoor moeten de Australiërs boeten.

Hoewel boeten. Bedrijven zullen, is de verwachting, hun extra kosten doorberekenen aan consumenten. Wekelijks zouden die zo’n 10 dollar extra kwijt zijn voor hun levensonderhoud (waaronder $3,30 aan elektriciteit, $1,50 aan gas en $0,80 aan voeding). Daarnaast zouden binnenlandse vliegreizen mogelijk $2,00 duurder worden. Ook al gaat het om kleine bedragen, de (meeste) burgers worden rijkelijk gecompenseerd, heeft de regering beloofd.

Waarom zouden ze toch zo lang hebben gedaan over zo’n bescheiden plan?

 

 

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.