Amerikaanse rentegoeroe maakt draai van jewelste

De grootste obligatiebelegger ter wereld heeft zijn strategie volledig omgegooid na zwaar achterblijvende resultaten. Het Amerikaanse Pimco besloot begin dit jaar op grote schaal Amerikaanse staatsleningen te verkopen in de verwachting dat door hogere inflatie de koersen scherp zouden dalen en de rente, het natuurlijke spiegelbeeld van obligatiekoersen, snel zou oplopen. Het tegenovergestelde gebeurde echter, waardoor het beleggingsfonds veel minder rendement boekte dan de gemiddelde Amerikaanse staatslening opleverde.

Topman Bill Gross, een van de meest invloedrijke beleggingsgoeroes – al was het maar doordat hij een fonds leidt met 1.343 miljard dollar (975 miljard euro), is van gedachten veranderd en verwacht nu dat de Amerikaanse rente laag blijft en nog verder daalt en dat de koersen van Treasuries juist verder zullen stijgen. Het betekent dat de belegger de komende tijd ook veel Amerikaanse obligaties zal terugkopen die eerder dit jaar op een veel lager koersniveau zijn verkocht.

Door de slechte economische vooruitzichten en de vlucht van kapitaal naar veiliger beleggingen zijn de Amerikaanse staatsleningen het afgelopen jaar sterk gestegen. Het omgerekende rendement op die effecten – de marktrente – kwam daardoor op het laagste niveau in 65 jaar. De rente bedroeg op het dieptepunt 1,77 procent toen de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, recentelijk besloot om via interventies te proberen de langlopende rente te verlagen. Sinds dat dieptepunt is de Amerikaanse rente echter weer opgelopen tot 2,19 procent vanochtend – nog altijd relatief laag.