Top 100 kunstwereld: Ai Weiwei meest invloedrijke persoon

Cover ArtReview Magazine

Het kunstmagazine ArtReview publiceert jaarlijks een lijst van honderd machtigste mensen in de hedendaagse kunst. De Chinese kunstenaar Ai Weiwei is dit jaar uitgeroepen tot de meest invloedrijke kunstenaar. Nederlanders ontbreken in de lijst.

Ai, die al jaren de Chinese staat bekritiseert, werd wereldberoemd toen hij in april gearresteerd werd op het vliegveld van Peking en vervolgens werd aangeklaagd voor belastingontduiking. Eind juni werd hij na 81 dagen detentie weer vrijgelaten. Maar wel op voorwaarde dat hij er voortaan het zwijgen toe doet. Daarnaast mag hij het komende jaar China niet verlaten zonder toestemming te hebben gevraagd aan de autoriteiten.

Ai Weiwei. Foto AFP / Peter ParksAi Weiwei. Foto AFP / Peter Parks

‘Invloed Ai Weiwei gaat verder dan kunst’

ArtReview schrijft dat de nieuwsgierigheid naar het werk van Ai na zijn arrestatie en de campagne om hem vrij te krijgen alleen maar groter is geworden.

Apparently publications other than ArtReview make lists, and this year Time magazine included Ai in its list of 100 most influential people in the world – proof of his influence beyond the strict sphere of art. Indeed, Ai’s power and influence derive from the fact that his work and his words have become catalysts for international political debates that affect every nation on the planet: freedom of expression, nationalism, economic power, the Internet, the rights of the human being.

Most important of all, Ai’s activities have allowed artists to move away from the idea that they work within a privileged zone limited by the walls of a gallery or museum. They have reminded his colleagues and the world at large of the fact that freedom of expression is a basic right of any human being. In the process, Ai has promoted the notion that art’s real context is not simply ‘the market’ or ‘the institution’, but what’s happening now, around us, in the real world.

‘Geen invloedrijke Nederlanders in de kunstwereld’

De ‘ArtReview Power 100’ (volledige lijst) wordt ieder jaar in het novembernummer van het Britse online kunsttijdschrift ArtReview gepubliceerd. De mensen uit de lijst worden gerangschikt op basis van hun invloed op de productie van kunst op internationaal niveau, pure financiële slagkracht (hoewel in deze tijd meer zo’n grote factor) en de activiteiten in de afgelopen twaalf maanden. De criteria zijn zowel van toepassing op kunstenaars, als wel op verzamelaars, galeriehouders en curatoren. Geen enkele Nederlander heeft het tot de top 100 geschopt.

De top 10

 1. Ai Weiwei
 2. Hans Ulrich Obrist & Julia Peyton-Jones
 3. Glenn D. Lowry
 4. Larry Gagosian
 5. Anton Vidokle, Julieta Aranda & Brian Kuan Wood
 6. Nicholas Serota
 7. Cindy Sherman
 8. Iwan Wirth
 9. David Zwirner
 10. Beatrix Ruf

Tate museum vol zonnebloempitten

Vorig jaar bedekte Ai de vloer van de turbinehal in het Tate Modern in Londen met honderd miljoen porseleinen zonnebloempitten. De zonnebloempitten hebben een speciale betekenis voor de in Peking geboren Ai Weiwei. Ze verwijzen naar de Chinese Culturele Revolutie (1966-1976), toen Mao Zedong het voor het zeggen had.

  • Marije Willems