Aanklacht tegen broer verzacht

Michael Koomen werd doodgeschoten door een politieagent – uit zelfverdediging, zei die. Geen van de voetbalvrienden van Michael wordt nog verdacht van poging tot doodslag.

Nederland, Amsterdam, 15-07-2011 De overgebleven leden van de familie Koomen thuis op de bank met foto van Michael, Vader, Moeder en broer Nicky. De oudste zoon van de familie Michael is op 14 mei jl. doodgeschoten door een politie agent tijdens een opstootje, zijn broer werd in zijn been geschoten. foto: Bram Budel
Nederland, Amsterdam, 15-07-2011 De overgebleven leden van de familie Koomen thuis op de bank met foto van Michael, Vader, Moeder en broer Nicky. De oudste zoon van de familie Michael is op 14 mei jl. doodgeschoten door een politie agent tijdens een opstootje, zijn broer werd in zijn been geschoten. foto: Bram Budel Bram Budel

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam ziet ervan af Nick Koomen (28) en zijn vriend D. te vervolgen voor poging tot doodslag op de Amsterdamse politieagent die in mei schoot op een groep voetbalvrienden op de Spiegelgracht. Dit bevestigt het OM. De strafzitting is op 28 oktober.

De agent schoot bij het uit de hand gelopen incident Nicks broer Michael Koomen dood. De agent verklaarde daarna dat hij doodsangsten had uitgestaan en had geschoten om zich te verdedigen. Michael (31 jaar, jurist) wilde een ruzie tussen zijn voetbalvrienden en de agent sussen.

Het incident kreeg grote media-aandacht omdat het van begin tot eind bleek te zijn vastgelegd door bewakingscamera’s van een diamantair. Het Openbaar Ministerie, advocaten en rechters hebben de beelden gezien, net als deze krant. De groep jongens vierde in Amsterdam dat ze die middag kampioen waren geworden met hun amateurvoetbalelftal.

De agent verklaarde tegenover de Rijksrecherche dat hij in doodsnood verkeerde omdat hij werd belaagd door een groep agressieve jongens. Hij had twee van hen aangehouden wegens openbare dronkenschap en vervolgens zou de groep zich tegen de agent hebben gekeerd. Daarom schoot hij vier keer, zei hij. Aan de verklaring van een agent hecht de rechter, volgens de wet, meer waarde dan aan die van een burger.

De agent legde die verklaring af voordat hij wist dat het incident (dat nog geen vier minuten duurde) gefilmd was. Nadat de rechtbank en later het hof de beelden zagen, zeiden zij al dat er geen sprake was van poging tot doodslag door de jongens. Het Openbaar Ministerie bleef echter bij die verdenking. „We hebben ons standpunt gewijzigd”, zegt een woordvoerder van het OM nu.

Koomen en D. worden alleen nog vervolgd voor openlijke geweldpleging, een minder zwaar delict. In juli deden de ouders van Nick en Michael aangifte tegen de agent wegens moord op hun zoon, en wegens het afleggen van een valse verklaring over Nick. Het wordt in november pas duidelijk of het OM ook de agent gaat vervolgen. De Rijksrecherche, die altijd schietincidenten door agenten onderzoekt, heeft de zaak nog in onderzoek.

De ouders van Nick en de overleden Michael zeiden in deze krant dat ze heel ongelukkig waren over de manier waarop, daags na het incident, bijna alle media suggereerden dat hun zoons en vriendengroep schuld hadden aan de schietpartij. Dat ze al de hele middag agressief overkwamen, nadat ze in Haarlem kampioen waren geworden. Dat ze dronken waren en dat sommigen cocaïne hadden gebruikt, toen ze in een gehuurde rondvaartboot van Ouderkerk aan de Amstel naar Amsterdam voeren. Hun voor- en achternamen werden gepubliceerd, Facebookpagina’s bekeken. „Alsof onze zoons de daders waren, niet de agent.”

De advocaat-generaal (de vertegenwoordiger van het OM bij het gerechtshof) zei tijdens een eerste zitting, nadat hij de beelden had bekeken: „De agent heeft het geweld groter en ernstiger gemaakt dan het is, ook het geweld van de heer [Nick] Koomen.” Hij zei dat de beelden „het belangrijkste bewijsmateriaal in deze zaak zijn, niet de verklaring van de agent”. Het tweede schot volgt bijvoorbeeld pal op het eerste ‘waarschuwingsschot’.

Nick heeft vier kogelgaten in zijn been. Zijn vriend D., die de agent herhaaldelijk schopte, werd in zijn buik geschoten. Nick lag zeven dagen in het ziekenhuis, zat een week in de Bijlmerbajes en miste zo de afscheidsdienst voor zijn broer. Hij slaapt nu weer elke nacht bij zijn ouders. Hij heeft, zegt hij, een trauma.

Een arts die de politieagent onderzocht na de schietpartij, nam slechts één schram op zijn been waar. Die artsenverklaring zit ook in het het dossier.

Nick en Michael voetbalden elke zaterdag samen, met een vaste vriendengroep: het fanatieke vierde elftal van amateurclub RKAVIC. Ze hadden allebei een seizoenskaart voor Ajax. Al weken spraken ze over de grote droom: dat zij op zaterdag 14 mei kampioen zouden worden en Ajax een dag later landskampioen.