‘Zoon Gaddafi opgepakt in Sirte’

Libiërs vieren feest in Tripoli nadat het nieuws over de arrestatie van Mutassim Gaddafi naar buiten kwam.
Libiërs vieren feest in Tripoli nadat het nieuws over de arrestatie van Mutassim Gaddafi naar buiten kwam. Foto AFP / Karim Sahib

Mutassim Gaddafi, een van de zoons van de verdreven Libische leider, is opgepakt in Sirte en wordt nu vastgehouden in Benghazi. Dat hebben functionarissen van de Libische Nationale Overgangsraad vanavond gezegd tegen persbureau Reuters.

De zoon van Gaddafi zou gisteren in Sirte, de geboorteplaats van Moammar Gaddafi, zijn opgepakt toen hij de stad samen met familieleden per auto wilde ontvluchten. Vanochtend is hij naar de oost-Libische stad Benghazi overgebracht voor verhoor, aldus de functionarissen.

Mutassim Gaddafi werd gezien als een soort nationale veiligheidsadviseur van het regime van zijn vader en commandeerde in het verleden eenheden van Gaddafi’s leger. De afgelopen maanden gingen verschillende geruchten over zijn verblijfplaats. Zo zou Mutassim naast Sirte ook de stad Bani Walid als schuilplaats hebben gebruikt.

Mutassim had relatie met Nederlands fotomodel Talitha van Zon

De nu waarschijnlijk opgepakte zoon van Gaddafi kwam in augustus in Nederland in het nieuws omdat het Nederlandse fotomodel Talitha van Zon in 2004 een verhouding met Mutassim kreeg nadat ze elkaar in een Italiaanse nachtclub ontmoetten. Ten tijde van de volksopstand ging ze weer naar Libië en schrok ze toen ze Mutassim terugzag. Hij leek in niets meer op de man van wie ze in februari afscheid had genomen. “Hij droeg een baard, liet zich bewaken door 16-jarige jongens en had zelf meerdere automatische wapens binnen handbereik”, aldus Van Zon.

Een vroegere vriendin van Van Zon beschuldigde haar in augustus in een interview in De Telegraaf van mensenhandel, smaad en bedreiging. De twee vlogen dit voorjaar naar Libië, waar de vrouw zou zijn verkracht door een van de zonen van Gaddafi. Van Zon zou haar bewust hebben meegenomen met dat doel. De advocaat van de vriendin, Bram Moszkowicz, zei toen er “alles aan te doen om deze dame door de politie te laten horen”. Van Zon werd eind september opgepakt.