Zing, drink, verbroeder en gooi met bier

Nederland, Maastricht, 26-08-2011, Het hoogtepunt van de introductieweek voor studenten in Maastricht; de Cantus (studentikoos zang en drink festijn), het voorzingen, de cantors, fotografie: Peter Blok De Cantus (Latijn voor zang), zing en biergooi festijn in Maastricht is de grootste van Nederland. Het heeft zoÕn 3000 deelnemers. Leden van de grote studentenverenigingen begeleiden de nieuwe studenten in liederen als het Wilhelmus, Mallebabbe,, Merck toch hoe Sterck, De Vlieger, maar ook Engelstalige songs als de Pianoman van Billie Joel uit een tekstboekje (Cantusbundel) gesponsord door Heineken. Er is een voorzang (de Cantoren) en muzikale begeleiding. De Cantus wordt de laatste jaren gehouden in de MECC tijdens de algemene introductieweek van de Universiteit Maastricht en Hogeschool Zuyd: de INKOM. De hoofdbedoeling van de Cantus is het verbroederen, beter leren kennen van mede-studenten aan de hand van samenzang en het delen van het bier.
Nederland, Maastricht, 26-08-2011, Het hoogtepunt van de introductieweek voor studenten in Maastricht; de Cantus (studentikoos zang en drink festijn), het voorzingen, de cantors, fotografie: Peter Blok De Cantus (Latijn voor zang), zing en biergooi festijn in Maastricht is de grootste van Nederland. Het heeft zoÕn 3000 deelnemers. Leden van de grote studentenverenigingen begeleiden de nieuwe studenten in liederen als het Wilhelmus, Mallebabbe,, Merck toch hoe Sterck, De Vlieger, maar ook Engelstalige songs als de Pianoman van Billie Joel uit een tekstboekje (Cantusbundel) gesponsord door Heineken. Er is een voorzang (de Cantoren) en muzikale begeleiding. De Cantus wordt de laatste jaren gehouden in de MECC tijdens de algemene introductieweek van de Universiteit Maastricht en Hogeschool Zuyd: de INKOM. De hoofdbedoeling van de Cantus is het verbroederen, beter leren kennen van mede-studenten aan de hand van samenzang en het delen van het bier.

Een studentikoos zang- en drankfestijn, zo omschrijft Wikipedia een ‘Cantus’. Het hoofddoel van zo’n feest: verbroedering.

In Maastricht is de Cantus het hoogtepunt van studentenintroductieweek de INKOM. Ieder jaar zingen ergens in augustus 3000 kakelverse studenten het ‘Wilhelmus’, ‘Malle Babbe’, ‘De Vlieger’ en zelfs Billy Joels ‘Pianoman’ mee. Voorzang en begeleiding worden verzorgd door leden van de grote studentenverenigingen van de Limburgse stad.

Afgelopen augustus dook fotograaf Peter Blok, op aanraden van zijn in Maastricht studerende zoon, met zijn camera in het Cantusfeestgedruis. Om zichzelf en zijn apparatuur te beschermen tegen de bierregen waren ze beiden verpakt in plastic. Tot vermaak van de studenten.

Deze fotoserie hoort bij het project Feest van nrc.next en fotobureau Hollandse Hoogte, in aanloop naar de Dag van de Fotografie op 21 oktober in Amsterdam (waarvoor nog kaarten zijn). Fotografen kregen het thema ‘feest’ mee: hoe vieren wij Nederlanders feest, hoeveel soorten feestjes kennen wij wel niet en is het niet elke dag feest?