Winst ASML stijgt met 30 procent

Chipmachinefabrikant ASML presenteerde gunstige cijfers. Toch ondertekende de directie een brandbrief aan minister Maxime Verhagen.

Als de economie een spel is, bijvoorbeeld Stratego, dan is chipmachinefabrikant ASML de verkenner. In een hightech-samenleving begint een conjuncturele opleving met het vollopen van het orderboek van een bedrijf dat machines maakt om chips te fabriceren.

ASML wordt daarom door analisten altijd consciëntieus gevolgd, omdat de prestaties van de chipmachinefabrikant een belangrijke indicator voor de sector én de economie zijn. Hoe meer vertrouwen chipmakers als Samsung, Intel en TSMC hebben in een robuuste vraag op het gebied van tablet-pc’s of smartphone’s, hoe groter de bestellingen bij ASML zullen zijn.

ASML ontving in het derde kwartaal voor 514 miljoen euro aan orders. In juli waarschuwde het bedrijf dat de bestellingen de grens van 500 miljoen euro niet zouden overstijgen. Het orderniveau lag wel aanzienlijk lager dan een jaar eerder, toen er voor 840 miljoen euro werd besteld. En ook de nettowinst en de omzet waren iets beter dan gedacht. Een en ander bleek vanmorgen bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal.

In 1984 werd ASML opgericht als een joint venture tussen ASM International en Philips. In 1995 bracht Philips ASML naar de beurs. Vanaf begin 2010 profiteert ASML van een groeiende vraag naar chips voor onder meer smartphone’s en tablet-pc’s. ASML is uitgegroeid tot de grootste producent van chipmachines ter wereld. De chipmachinefabrikant ligt op koers voor weer een recordjaar.

De omzet in de eerste drie kwartalen van dit jaar is bijna evenveel als heel 2010 (zie grafiek). De nettowinst bedroeg 355 miljoen euro, 30 procent meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De cijfers waren beter dan verwacht en op de Amsterdamse beurs steeg het aandeel met 3 procent.

Topman Eric Meurice kon nog niet zeggen hoe de markt zich volgend jaar zal gaan ontwikkelen. „Het is te vroeg om te begrijpen hoe de algemene vraag naar halfgeleiders zal bijdragen aan onze business in 2012”, aldus Meurice.

De afgelopen maanden kwamen er uit de chipindustrie vooral negatieve berichten. Veel grote chipmakers misten hun doelstellingen en moesten hun verwachtingen naar beneden bijstellen. „Wat aanvankelijk een orderpauze leek voor de makers van chipmachineonderdelen, is nu snel aan het verworden tot een algehele neergang”, schrijven analisten van SNS Securities.

ASML is beducht voor verslechtering van de economische situatie en heeft daarop anticiperend – samen met andere industriële ondernemingen als Philips en DAF – een brandbrief geschreven aan minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, CDA). Namens ASML is de brief ondertekend door financieel directeur Peter Wennink. De ondernemers uit Noord-Brabant pleiten voor een „taskforce crisisbeheersing”, die snel maatregelen kan nemen, zoals herinvoering van de deeltijd-WW zodra de economie verder verslechtert.

Verhagen zegt in een reactie de zorgen van de ondernemers te delen, maar hij is geen voorstander van een taskforce. Het zou haaks staan op zijn zogenoemde topsectorenbeleid. Het kabinet heeft negen sectoren geselecteerd en wil innovaties niet langer met subsidies stimuleren, maar via de fiscale weg.

Op diverse terreinen komt het ministerie de briefschrijvers al tegemoet, zegt de woordvoerder van Verhagen. Zo komt er een belastingaftrek voor innovatie, zodat behalve loonkosten ook kosten voor computers en technische installaties fiscaal vriendelijk worden behandeld. Een bedrijf als ASML profiteert daarvan.