Waarom moet je zo veel plassen van bier?

Van bier drinken moet je flink plassen, dat ondervonden Gijs Verhagen uit Gemert en zijn vrienden onlangs weer tijdens een avondje voetbal. Het moment waarop ze voor het eerst naar het toilet gingen, kon worden uitgesteld tot ongeveer het tiende biertje. Daarna was het hek van de dam en moesten de heren ongeveer ieder kwartier naar het toilet. „Hoe kan het” vraagt hij zich af, „dat na het eerste plasje het vermogen om de blaas onder controle te houden, volledig weg lijkt te zijn?”

De oorzaak ligt niet bij de controle over de blaas, zoals Verhagen suggereert, maar bij het antidiuretisch hormoon, kortweg ADH genoemd. Rianne Bezemer van het Kennisinstituut Bier legt uit: „Normaal gesproken zorgt het ADH ervoor dat we niet al ons lichaamsvocht uitplassen. Alcohol remt echter de aanmaak van dit hormoon waardoor we opeens veel vaker naar het toilet moeten. Het maakt daarvoor niet uit of je bier of wijn drinkt, het enige verschil is dat je bier sneller in grotere hoeveelheden nuttigt en je dus meer alcohol binnenkrijgt.”

Dat Verhagen en zijn vrienden dit pas na hun tiende biertje merkten, zegt iets over het drinktempo van de heren. Bezemer: „Het duurt even voordat de alcohol zijn werk doet maar meestal merk je het al na een half uur tot een uur.” Pas wanneer het lichaam de alcohol grotendeels heeft afgebroken, komt de aanmaak van het ADH weer op gang. De afbraak duurt een tot anderhalf uur per standaardglas alcohol, dus het effect kan na een gezellige avond nog behoorlijk lang aanhouden. Een manier om dit te beïnvloeden is er helaas niet. Bezemer: „Matig drinken is het enige advies dat ik kan geven.”

Helaas zijn alle toiletbezoekjes niet alleen vervelend, het kan ook ongezond zijn. Wanneer je de volgende ochtend wakker wordt met nadorst en een fikse hoofdpijn, heb je te veel vocht verloren en is je lichaam behoorlijk uitgedroogd. Daar is volgens Daan van der Gouwe van het Trimbos instituut wel iets aan te doen: „Door alcohol af te wisselen met wat water hou je het vochtgehalte enigszins op peil. Te veel water is echter ook weer ongezond, dat onttrekt namelijk zout uit je lichaam.” Van der Gouwe kan daarom ook niets anders adviseren dan te drinken met mate.

Sarah Graman

    • Sarah Graman