Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

VS stellen sancties tegen Iran in na verijdelde aanslag

EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on leaving the office to report, film or take pictures in Tehran. Iranian women walk past an anti-U.S. mural on the wall of the former U.S. embassy in Tehran October 12, 2011. U.S. authorities said on Tuesday that they had broken up a plot by two men linked to Iran's security agencies to kill the Saudi envoy, Adel al-Jubeir. One man was arrested last month while the other was believed to be in Iran. REUTERS/Morteza Nikoubazl (IRAN - Tags: POLITICS) IPTC Date: 09:23 12/10/11 Arrival Date: 11:23 12/10/11 Notes:
EDITORS' NOTE: Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on leaving the office to report, film or take pictures in Tehran. Iranian women walk past an anti-U.S. mural on the wall of the former U.S. embassy in Tehran October 12, 2011. U.S. authorities said on Tuesday that they had broken up a plot by two men linked to Iran's security agencies to kill the Saudi envoy, Adel al-Jubeir. One man was arrested last month while the other was believed to be in Iran. REUTERS/Morteza Nikoubazl (IRAN - Tags: POLITICS) IPTC Date: 09:23 12/10/11 Arrival Date: 11:23 12/10/11 Notes: Iraanse vrouwen lopen langs anti-Amerikaanse kunstwerken op de muur bij de voormalige Amerikaanse ambassade in Teheran. Foto Reuters / Morteza Nikoubazl

De Verenigde Staten stellen sancties in tegen de Iraanse luchtvaartmaatschappij Mahan Air in een reactie op de verijdelde aanslagen op Saoedische en Israëlische doelen in onder meer Washington. Iran zou direct betrokken zijn bij de planning van de aanslagen.

De VS hebben Mahan Air op de zwarte lijst gezet omdat het bedrijf “financiële steun en technische uitrusting” biedt aan de zogenoemde Quds-eenheid, een onderdeel van de Iraanse Republikeinse Garde. Dat meldt persbureau AFP. Gholam Shakuri, een van de twee verdachten betrokken bij de aanslagen, zou lid zijn van deze eenheid.

Verdachte zocht contact met Mexicaans drugskartel om aanslag te plannen

Amerikaanse media berichtten gisteren over het verijdelen van een aanslag om onder andere de Saoedische ambassadeur in Washington, Adel al-Jubeir, te vermoorden.

Vorige maand werd de Iraniër Manssor Arbabsiar gearresteerd nadat hij een informant van de Amerikaanse overheidsorganisatie Drug Enforcement Administration (DEA), die hij aanzag voor een lid van een Mexicaanse drugskartel, betaalde om een moord op de Saoedische ambassadeur te plannen. Arbabsiar had geregeld contact met Shakuri, die ook verdacht wordt van betrokkenheid bij het plot.

‘Iran zal de prijs betalen’

Saoedi-Arabië heeft laten weten dat Iran “de prijs zal betalen” voor de plannen om de ambassadeur in de VS te vermoorden, meldt persbureau Reuters. Volgens een westerse diplomaat in Riyadh beraden de VS en Saoedi-Arabië zich op stappen naar de Verenigde Naties. De Amerikaanse president Barack Obama is het plot een “schaamteloze schending van Amerikaanse en internationale wetgeving” en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton roept de internationale gemeenschap op om deze gebeurtenis aan te grijpen om extra sancties in te stellen tegen Iran.

Ook secretaris-generaal van de Golf Samenwerkingsraad, Abdulattif al-Zayani, veroordeelde vanavond het vermeende Iraanse plot en waarschuwde voor verslechterde relaties met Iran, meldt Reuters. Iran ontkent alle betrokkenheid bij de verijdelde aanslagen en beschuldigt de VS van “oorlogszuchtigheid”. Daarnaast, stelt Teheran, destabiliseren de beschuldigingen de regio. Rivalen Saoedi-Arabië en Iran zijn de twee grootste regionale machten in de Golf.