VS: Iran beraamde moord op diplomaat

De Amerikaanse regering beschuldigt Iran van betrokkenheid bij een complot om de ambassadeur van Saoedi-Arabië in Washington te vermoorden. De kwestie draait om een Iraans-Amerikaanse tweedehandsautohandelaar die heeft bekend een Mexicaans bendelid daartoe opdracht te hebben gegeven. De man zegt in opdracht te hebben gehandeld van de Qud-brigade van de Iraanse Revolutionaire Garde.

In Iran is met verontwaardiging gereageerd op de beschuldigingen van de Amerikanen dat de Iraanse overheid betrokken was bij het moordcomplot. De Iraanse ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft gezegd dat zijn land „woedend” is. In een brief aan secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon vraagt Iran hem de „vervalste en ongefundeerde beschuldigingen” van de Amerikanen te verwerpen.

Saoedi-Arabië, een met de Verenigde Staten bevriende natie, heeft het moordcomplot op de ambassadeur betiteld als „een verwerpelijke schending” van internationale regels. Saoedi-Arabië en Iran zijn verwikkeld in een verbitterde strijd om leiderschap in de Arabische wereld.

De kwestie komt op een slecht moment voor Iran, dat geen nieuwe sancties kan gebruiken bovenop de bestaande strafmaatregelen van de Amerikanen. Vriend en vijand vraagt zich af wat Iran te winnen heeft bij een aanslag op Amerikaanse bodem.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft gezegd dat Iran met het moordcomplot „een grens heeft overschreden” en verantwoordelijk zal worden gehouden.

Moordplan of Hollywoodscript: pagina 11