VS beschuldigen Iran van moordplan...

De Amerikaanse minister van Justitie noemt ‘elementen in de Iraanse overheid’ als brein achter de verijdelde aanslag. Hij doelt op leden van de Iraanse revolutionaire garde.

Attorney General Eric Holder, second from left, speaks during a news conference at the Justice Department in Washington, Tuesday, Oct. 11, 2011. Holder announced that two individuals have been charged in New York for their alleged participation in a plot directed by elements of the Iranian government to murder the Saudi Ambassador to the United States with explosives while the ambassador was in the United States. From left are Assistant Attorney General for National Security Lisa Monaco, FBI Director Robert Mueller and U.S. Attorney for the Southern District of New York Preet Bharara. (AP Photo/Haraz N. Ghanbari) AP

De al slechte verhoudingen tussen Amerika en Iran zijn op scherp gezet door de onthulling gisteren van een curieus moordcomplot, waarin een Iraans-Amerikaanse tweedehandsautohandelaar Mexicaanse bendeleden wilde inhuren om de ambassadeur van Saoedi-Arabië in Washington te vermoorden.

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder verklaarde gisteren dat het complot was „georkestreerd en goedgekeurd door elementen binnen de Iraanse overheid” en, meer specifiek, door hooggeplaatste leden van de Qud-brigade, een speciale eenheid van de Iraanse revolutionaire garde, de strijdmacht die is opgezet ter bescherming van de Islamitische revolutie in Iran.

De autohandelaar, de 56-jarige Mansour Arbabsiar, werd eind september gearresteerd in New York, op basis van afgeluisterde gesprekken met een lid van een Mexicaanse drugsbende. Arbabsiar beloofde de Mexicaan 1,5 miljoen dollar voor de liquidatie van de ambassadeur van Saoedi-Arabië. In twee transacties maakte Arbabsiar een voorschot over van bijna 100.000 dollar. Wat hij niet wist is dat het Mexicaanse bendelid een informant was van de FBI.

Arbabsiar heeft het moordcomplot bekend, staat in de gisteren ingediende aanklacht tegen hem. Minister van Justitie Holder zei gisteren tijdens een persconferentie dat de verdachte tijdens verhoren „waardevolle informatie” heeft verstrekt over de rol van „elementen” binnen de Iraanse overheid.

De Verenigde Staten hebben gezegd dat ze Iran verantwoordelijk zullen houden voor het moordcomplot. Iran heeft woedend gereageerd op de aantijgingen en ontkent iedere betrokkenheid bij plannen van Arbabsiar.

De belangrijkste vraag is nu in hoeverre het spoor van Arbabsiar kan worden doorgetrokken naar de Iraanse regering. Arbabsiar heeft drie ‘Iraanse functionarissen’ genoemd die zouden hebben geweten van het plan om de Saoedische ambassadeur te vermoorden.

In de aanklacht worden geen concrete bewijzen aangevoerd voor de betrokkenheid van twee van de drie Iraniërs, afgezien van de verklaring van Arbabsiar.

Arbabsiar zegt dat hij handelde in opdracht van een Iraanse neef, die hem begin dit jaar zou hebben gevraagd om contact te zoeken met leden van Mexicaanse drugskartels voor het uitvoeren van moordaanslagen. Deze neef, Ali Gholam Shakuri, is volgens de verklaring van Arbabsiar een „belangrijke generaal”, aangesloten bij de Qud-brigade.

Uit telefoongesprekken die de FBI heeft afgeluisterd blijkt dat Arbabsiar deze neef meerdere keren om toestemming vroeg een voorschot te geven aan de Mexicaanse huurmoordenaar waar hij contact mee had gelegd. Shakuri stemde daar mee in en gaf zijn fiat voor de moord op de ambassadeur. De Amerikaanse justitie heeft Shakuri in staat beschuldiging gesteld.

Volgens Arbabsiar was de hoogste leider van de Qud-brigade op de hoogte van het moordplan, in de aanklacht aangemerkt als Iraniër #3. Dat had zijn neef tegen hem gezegd. Maar voor het tot uitvoering kwam, werd Arbabsiar gearresteerd.