Voyeurisme

Elke krant maakt fouten – en een goede krant geeft die ruiterlijk toe.

Gisteren verscheen op de Nederlandpagina van nrc.next, onder de kop ‘Facebook, 7.30 uur: Me zusje is dood’, een artikel over de moord op het 10-jarige meisje Jennefer. In dat artikel stond een weergave van een dialoog op Facebook waarin betrokkenen allereerst spraken over de vermissing van het meisje en daarna over de vondst van haar stoffelijk overschot.

Er zullen lezers zijn geweest – en enkelen mailden ons daar ook over – die zich bij het lezen van het stuk zullen hebben afgevraagd: waarom drukt de krant dit af? Wat voegt het toe om te weten dat dit leed met elkaar werd gedeeld op Facebook? Eén lezer betitelde het stuk als onsmakelijk voyeurisme en zegde zijn abonnement op.

De redactie deelt de kritiek. Hoewel er geen feitelijke onjuistheden in het stuk stonden, schoot de krant hier tekort. Er werd niet uitgelegd waarom het Facebook-gesprek van belang was en belangrijker nog: de onderkop (‘Lugubere dialoog op Facebook’) wekte de suggestie dat de slachtoffers in kwestie iets onbehoorlijks hadden gedaan. Hadden we de dialoog in de relevante context geplaatst (bijvoorbeeld door te vragen: ‘Zijn de grenzen van wat mensen delen op Facebook wederom opgeschoven?’), dan had publicatie ervan een journalistieke functie gehad. Maar die context ontbrak. Daardoor kreeg het artikel een voyeuristisch karakter – iets wat niet past bij deze krant. Vandaar dit hoofdredactionele mea culpa.

Rob Wijnberg

hoofdredacteur nrc.next