Verder bleef het stil

Sinds zaterdag is de wereld een Trojaans paard rijker: software die zich onzichtbaar in je computer nestelt waardoor anderen stiekem kunnen meekijken of zelfs je computer kunnen overnemen. De nieuwste telg maakt het mogelijk om mee te luisteren met Skype-gesprekken, legt alle toetsaanslagen op het toetsenbord vast, kijkt mee met mail en chats, maakt elke paar minuten een screenshot, neemt audio op en kan zelfs een complete kopie van je harde schijf doorsturen zonder dat je het doorhebt. En nu komt het: volgens de zeer gerespecteerde Duitse hackersvereniging CCC is de software gemaakt en verspreid in opdracht van de Duitse overheid, om burgers af te luisteren.

Er ontstond meteen een klopjacht in Duitsland naar de opdrachtgever van de software. Ministers en hoofdredacties schrijven woedende commentaren en iedere dag is de software nieuws. Experts kwalificeren de zogenaamde Bundestrojaner unaniem als prutswerk. Doordat de software geen beveiligde verbinding gebruikt, kunnen andere hackers meeluisteren als de politie iemand via de software afluistert. En als die hackers een beetje hun best doen, kunnen ze de tapresultaten ook nog eens inhoudelijk aanpassen. Bewijsmateriaal dat de politie via de spyware verzamelt wordt door geen rechter serieus genomen, aldus juristen. Daarnaast harkt de spyware allerlei persoonlijke informatie binnen die de politie helemaal niet mág verzamelen. De manier van werken is ongrondwettelijk.

Als het waar is dat de Duitse overheid de software heeft laten ontwikkelen, en daar lijkt het sterk op, dan is het een megaverhaal. Toch verschenen in Nederland slechts een paar artikelen. Verder bleef het stil.

Dat overheden burgers afluisteren is niet nieuw. Zeker de Duitse overheid is er erg bedreven in. Daarnaast zal het in bepaalde gevallen erg nuttig zijn om crimineel of terroristisch tuig af te luisteren.

Toch schrik ik van de lauwe reacties op het nieuws. Een overheid van een land zo dichtbij maakt een stuk software waarmee mensen tot in de kern van hun digitale leven worden afgeluisterd. Zonder tussenkomst van een rechter, zonder toestemming van het parlement en met de belabberde IT-beveiliging die we van overheden gewend zijn. En het lijkt weinig mensen te kunnen deren. Op internet tonen veel bloggers, Twitteraars en reaguurders zich onverschillig. „De Amerikanen kunnen het waarschijnlijk al veel langer”, en „Nederland is toch al aftapland nummer 1”. Wat maakt het uit?

Hoewel ik hoop dat de Nederlandse overheid zich wel aan de grondwet houdt, hoop ik eigenlijk nog meer dat er grote ophef zou ontstaan als bekend zou worden dat ook hier overheidsspyware gemaakt wordt om Nederlanders af te luisteren. Maar ik ben erg angstig. Angstig dat het weer stil zal blijven.

    • Alexander Klöpping