Uitgever zakenkrant WSJ Europe weg na rel

De uitgever van The Wall Street Journal Europe heeft gisteren zijn ontslag ingediend, omdat de krant onder zijn leiding „de grens heeft overschreden tussen redactie en commercie”. Dat schreef uitgever Andrew Langhoff, tevens Europees directeur van moederbedrijf Dow Jones, gisteren in een e-mail aan het personeel.

Langhoff vertrekt na een intern onderzoek naar de ethiek binnen het bedrijf. Dat betrof twee artikelen uit de Europese editie van de zakenkrant van oktober vorig jaar en mei 2011 over een Nederlands bedrijf. Consultancybureau Executive Learning Partnership (ELP) had ook een contract met het distributiebedrijf van de WSJ waarin stond dat de krant mogelijk redactionele aandacht zou besteden aan het bureau. De scheiding tussen de journalistieke artikelen en de advertenties is heilig voor kwaliteitskranten.

Langhoff benadrukt in zijn mail dat de eindverantwoordelijkheid altijd is blijven liggen bij de redactionele leiding maar zegt dat zijn vertrek nu het beste is „omdat de overeenkomst [met ELP] de indruk kan geven dat redactionele aandacht kan worden beïnvloed door commerciële relaties”. WSJ Europe zou niet langer samenwerken met ELP.

De krant is eigendom van News Corp. Het mediaconcern van Rupert Murdoch ligt onder vuur vanwege het afluisterschandaal bij de inmiddels gesloten krant News of the World.