Uitgelicht

Film

Australia (Baz Luhrmann, 2008, Australië). Groots epos van Luhrmann over zijn vaderland Australië. Weidse, uitgestrekte landschappen, grote sterren in de hoofdrol (Nicole Kidman en Hugh Jackman) en niet te vergeten een groot budget. Resultaat hinkt tussen groot historisch drama, exuberante stijloefening en nostalgische hommage aan het grote Hollywoodvermaak. RTL5, 20.30-00.05u.

The Lord of the Rings: The Two Towers (Peter Jackson, 2002, VS/Duitsland/Nieuw-Zeeland). Tweede deel van Tolkienverfilming is wellicht groter en genialer dan The Fellowship. Wel vereist de reis die de hobbits, mens, dwerg en de elf Legolas voortzetten, nadat zij in deel 1 van Gandalf gescheiden zijn, enige voorkennis van de kijker. RTL7, 20.30-00.05u.

Fast Food Nation (Richard Linklater, 2006, VS/VK). Speelfilm over de minder smakelijk kanten van de fastfoodindustrie. Bijrol van Bruce Willis. Canvas, 20.40-22.30u.

Capitalism: A Love Story (Michael Moore, 2009, VS). ‘Capitalism is evil’, meent guerrilladocumentarist Moore en hij pleit voor democratie in een retorisch mirakel dat beurtelings droef, vrolijk en boos stemt. Wel is hij iets te vaak zelf in beeld met stunts.Canvas, 22.30-00.35u.

Roxanne (Fred Schepisi, 1987, VS). Eigentijdse, door hoofdrolspeler Steve Martin geschreven filmbewerking van Edmond Rostands toneelstuk Cyrano de Bergerac uit 1897 (dat gebaseerd was op het leven van de zeventiende-eeuwse homoseksuele sciencefictionauteur Hercule Savinien Cyrano). De van een grote neus voorziene brandweercommandant Steve Martin uit klein stadje schrijft uit naam van collega liefdesbrieven aan astronome Daryl Hannah, op wie hij zelf heimelijk verliefd is. Grappige en lieve komedie is een van Martins beste films. BBC 1, 00.20-02.00u.

Informatief

Les combattants de l’ombre – Des Européens résistent au nazisme. Eerste twee delen van Franse documentaireserie van zes over het verzet in veertien Europese landen tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. In het eerste deel de begindagen, toen groepen ontstonden die ongecoördineerd te werk gingen. In deel twee de invloed van de Europese communisten, aanvankelijk op bevel van Stalin bondgenoten van de nazi’s, maar na Hitlers inval in de Sovjet-Unie (juni 1941) alsnog deelnemend aan het verzet. Arte, 20.40-22.25u.

ZDFzoom: der Schwarze Mann. Documentaire over de jacht van de Duitse justitie op seriemoordenaar Martin N. die tijdens zijn daden immer in het zwart gekleed ging en een zwart masker droeg. Tussen 1993 en 2010 vermoordde N. elke drie jaar een jongen. Hij heeft een bekentenis afgelegd en staat deze maand voor de rechter. In de documentaire wordt gesproken met rechercheurs die soms jarenlang aan de zaak gewerkt hebben, met slachtoffers van misbruik door N. en met nabestaanden van door hem vermoorde jongens. ZDF, 22.45-23.15u.

Profiel: Inez Weski. Portret van de strafrechtadvocate met de zwartomrande ogen, die voor een uurtarief van 400 euro ex. btw cliënten als vermeend wapenhandelaar Guus K. en drugshandelaar Desi B. uit de gevangenis probeert te houden, maar volgens haar zoon waarschijnlijk nog nooit een gothicplaatje heeft gedraaid. Collega Nico Meijering vertelt dat Weski ooit, op dienstreis in een warm land, geen minuut aan het zwembad zat maar op haar snikhete hotelkamer met kapotte airco aan een pleitnota werkte. Een week vakantie per jaar zou ze genoeg vinden.Ned.2, 22.55-23.35u.

Die leise Revolution – Zukunft Elektroauto. De dagen van de benzine- en dieselmotor zijn geteld: de toekomst schijnt aan de elektrische auto te zijn. Deze documentaire laat de huidige stand van zaken zien op het gebied van de door elektriciteit voortbewogen voertuigen. Experts praten over de ontwikkelingen, vooral op het gebied van energieopslag in batterijen – zoals bekend een zwak punt bij elektrische auto’s. Aandacht ook voor de achterstand die Duitse autofabrikanten hebben opgelopen bij het op de markt brengen van elektroauto’s en voor versnellingsbakfabrikant ZF, die zich voorbereidt op de productie van elektrische aandrijvingen. Versnellingsbakken zullen in de toekomst grotendeels overbodig zijn. ZDF, 00.45-01.30u.

Amusement

Moet je me niet wat vragen? Tooske Ragas gaat aan de slag als huwelijksmakelaar. Ze helpt vrouwen die niet willen blijven wachten tot hun vriend hen ten huwelijk vraagt. De bruiden in spe nemen het heft in eigen hand en overvallen hun partner met de opmerking: „Moet je me niet wat vragen?” Ragas helpt de toekomstige bruiden om er een onvergetelijk aanzoek van te maken. In de eerste aflevering is de kijker getuige van het aanzoek van Marieke (al zeven jaar met Jack) en van Angela (heeft al een kind van Edwin, wil nu ook zijn ring). SBS6, 21.30-22.30u.