Tweede Kamer eist opheldering over mogelijke martelingen in Kunduz

Afghaanse soldaten in een barak in het noorden van Kunduz. Foto AP / Anja Niedringhaus

De Tweede Kamer eist voor morgenmiddag opheldering van het kabinet over een rapport van de Verenigde Naties, waaruit blijkt dat in Afghaanse gevangenissen gedetineerden worden gemarteld.

Het kabinet moet de Kamer voor morgen twaalf uur een brief sturen over de kwestie. PVV’er Hero Brinkman kreeg vanmiddag brede steun voor dit verzoek. Hij wees erop dat de praktijken ook mogelijk plaatsvinden in Kunduz, waar Nederland momenteel Afghaanse politieagenten opleidt.

“Ik wil dit geheel en zo snel mogelijk uit de wereld helpen”, zei Brinkman, die ook aankondigde dat hij morgen meteen een spoeddebat over de kwestie wil houden over “dit verschrikkelijke nieuws”. Kamervoorzitter Verbeet (PvdA) liet daarop weten dat de agenda dat niet toelaat.

PvdA wil weten of door Nederland opgeleide agenten ook martelen

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans stelde eerder op de dag al Kamervragen over de zaak. Hij wil van minister van Buitenlandse Zaken Rosenthal weten of de Afghaanse agenten die door Nederland worden opgeleid ook zijn betrokken bij deze “martel- en folterpraktijken”.

Het VN-rapport werd maandag gepubliceerd, maar de conclusies lekten al eerder uit. Vorige maand kondigde ISAF, de door de NAVO geleide internationale militaire coalitie, al aan geen gedetineerden meer door te sturen naar zestien detentiecentra, vanwege de misstanden daar.