Turkije (Hiddink) in barrage

Turkije heeft zich gisteren geplaatst voor de play-offs van het EK 2012 in Polen en Oekraïne. De ploeg van bondscoach Guus Hiddink versloeg in Istanbul Azerbaidzjan met 1-0. Turkije eindigde boven België in groep A, waarin drievoudig Europees kampioen Duitsland zich zonder puntenverlies al had geplaatst voor het EK.

In groep B plaatste Rusland zich in Moskou zoals verwacht voor het EK na een 6-0 thuiszege op Andorra. De ploeg van bondscoach Dick Advocaat eindigde vóór Ierland, dat zich door een 2-1 uitzege op Armenië wel plaatste voor de play-offs. Bij het vorige EK in 2008 reikte Rusland, toen nog met Hiddink als bondscoach, tot de halve finales nadat het Nederland in de kwartfinales had uitgeschakeld.

Denemarken heeft zich in een rechtstreeks duel ten koste van Portugal in groep H rechtstreeks geplaatst. In Kopenhagen won de Europees kampioen van 1992 met 2-1. Portugal, in 2004 als gastland verliezend finalist op het EK, speelt nu play-offs. Concurrent Noorwegen had niet genoeg aan een 3-1 thuiszege op Cyprus en kwam wel gelijk in punten maar niet in doelsaldo met Portugal.

Frankrijk plaatste zich in groep D ternauwernood rechtstreeks voor de eindronde. In Parijs volstond een moeizaam 1-1 gelijkspel tegen Bosnië-Herzegovina, dat wel naar de play-offs gaat en zich dan voor het eerst in de nog geen twintigjarige voetbalhistorie voor een EK kan kwalificeren.

Bosnië moest in Stade de France winnen en kwam via Edin Dzeko ook op voorsprong. De spits van Manchester City scoorde vijf minuten voor rust. Frankrijk kwam pas een klein kwartier voor tijd langszij. Zijn clubgenoot Samir Nasri benutte aan de andere kant een strafschop waardoor tweevoudig Europees kampioen Frankrijk zich wel rechtstreeks plaatste.

In groep F plaatste Griekenland zich ten koste van Kroatië voor de eindronde. De Europees kampioen van 2004 stond lang achter tegen Georgië, maar won met 2-1 dankzij een late Griekse treffer van oud-Ajacied en ex-Feyenoorder Angelos Charisteas.

Door die moeizame zege werd Griekenland poulewinnaar. Kroatië deed wat het moest doen en won met 2-0 van Letland, maar moest toch genoegen nemen met de tweede plaats en daardoor play-offs.

Tsjechië werd na een 4-1 uitzege in Litouwen tweede in groep I. De Europees kampioen van 1976 (Tsjechoslowakije) en verliezend finalist van 1996 speelt nu play-offs voor een EK-ticket. In dezelfde poule won de al geplaatste wereldkampioen Spanje met 3-1 van Schotland, dat daardoor de eindronde mist.

In Alicante scoorde de Spanjaard David Silva voor rust twee keer, David Villa maakte de derde Spaanse treffer na de pauze. De Schot David Goodwillie scoorde nog tegen uit een strafschop. Net als Duitsland bleef tweevoudig Europees kampioen Spanje zonder puntenverlies in deze EK-kwalificatiereeks.

In groep C eindigde Estland zonder zelf te spelen verrassend als tweede achter groepshoofd Italië. Servië verzuimde een plaats in de play-offs af te dwingen door met 1-0 te verliezen in Slovenië. Een doelpunt van Dare Vrsic in de blessuretijd van de eerste helft bleek later de nekslag voor de Serviërs.

Italië, Europees kampioen in 1968, won met 3-0 van Noord-Ierland. Antonio Cassano scoorde twee keer. Een eigen doelpunt van Gareth McAuley bepaalde de eindstand.