Tropenmuseum met sluiting bedreigd na stopzetting subsidie

Het Tropenmuseum in Amsterdam dreigt zijn deuren te moeten sluiten. Het kabinet stopt eind volgend jaar de subsidie van twintig miljoen euro aan het het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), waar ook het Tropentheater en een bibliotheek toe behoren.

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Knapen liet in het tv-programma Eenvandaag weten dat het museum de dupe is van de forse bezuinigingen van het kabinet:

“De belangrijkste reden is dat wij op het gebied van ontwikkelingssamenwerking behoorlijk moeten bezuinigen. Het Tropenmuseum wordt voor het overgrote deel betaald uit ontwikkelingsgelden.”

President van het Koninklijk Instituut voor de Tropen Jan Donner is ontzet over het besluit. Hij gaat het besluit van Knapen juridisch aanvechten, zo meldt persbureau Novum.

Een woordvoerder van minister Knapen laat aan nrc.nl weten dat de instellingssubsidie voor het KIT inderdaad verdwijnt, maar dat het instituut nog wel apart subsidie kan aanvragen voor zijn medisch lab van het KIT en de consultancy-activiteiten die gericht zijn op ontwikkelingssamenwerking.

Volgens de staatssecretaris hoeft het stopzetten van de subsidie niet te leiden tot sluiting van het instituut, dat een begroting heeft van vijftig miljoen euro. Hij stelt samenwerking met het Afrikamuseum in Berg en Dal en het Volkenkundig Museum in Leiden voor. Knapen wil graag met het KIT meedenken over hoe het instituut in 2013 verder kan. De eerste gesprekken daarover vinden morgen plaats, aldus zijn woordvoerder.