Start NBA uitgesteld

De clubeigenaren en spelersvakbond zijn er nog altijd niet uit.

Het begin van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA – gepland voor 1 november – is twee weken uitgesteld. Dat heeft commissaris David Stern bekendgemaakt. Clubeigenaren en spelers hebben ruim drie maanden een arbeidsconflict. De NBA verkeert al die tijd in een lock-out, waarbij trainingen en al meer dan honderd oefenwedstrijden zijn geschrapt. In de nacht van maandag op dinsdag onderhandelden beide partijen ruim zeven uur – zonder resultaat. „Ze verschillen nog over bijna alles van mening”, zei Stern in een reactie tegen persbureau AP. Bij de nieuwe cao zou 50 procent van de NBA-inkomsten voor de spelers zijn en de andere helft voor de clubs. De afgelopen seizoenen streken de basketballers 57 procent op, ze eisen nu minimaal 53 procent. Ook liggen de partijen overhoop over een salarisplafond. (NRC)