'Spy Kids' ruikt naar kauwgom

Spy Kids 4D: All the Time in the World. Regie: Robert Rodriguez. Met: Jessica Alba, Rowan Blanchard, Mason Cook. In: 53 bioscopen. **

De vierde Spy Kids-film is een 3D-film met een extraatje. Bezoekers krijgen een geurkaart uitgereikt; als er in beeld een cijfer verschijnt, moeten ze over een corresponderend vakje wrijven – acht in totaal –, waarna de neus geteisterd wordt met de onaangename odeur van een volle poepluier, kots, een misselijk makende snoepwinkel en nog wat, meestal vies bedoelde geuren. Leuk idee, dat eerder ook door John Waters werd gebruikt bij een film als Polyester (1982). Waters ontleende het op zijn beurt aan het Smell-O-Vision-procedé dat begin jaren zestig kortstondig bioscoopbezoekers benevelde. Hier kwam geen geurkaart aan te pas, maar werden allerlei luchtjes op specifieke momenten de zaal ingepompt. Waarschijnlijk werkt dat beter, want de bij Spy Kids gebruikte geurkaart ruikt vooral naar kauwgum, potloden en gummetjes en dat is vast niet de bedoeling. Er was een tijd dat de lowbudget-huisvlijt van Robert Rodriguez plezierige films opleverde als El mariachi, de eerste delen van de Spy Kids-reeks en vorig jaar nog het onderhoudende Machete, maar de vierde Spy Kids hoort zeker niet in dit rijtje thuis.