Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

PvdA: Jorge Zorreguieta mag niet bij inhuldiging Willem-Alexander zijn

Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, mag niet aanwezig zijn bij de inhuldiging van prins Willem-Alexander. Dat vindt de PvdA, zei Kamerlid Jeroen Recourt vanavond in Nieuwsuur. Morgen debatteert de Kamer met premier Mark Rutte over de kwestie.

De 83-jarige Zorreguieta was in 2002 ook al niet welkom bij het huwelijk van zijn dochter met Willem-Alexander, vanwege zijn achtergrond in het militaire regime van de Argentijnse dictator, de generaal Jorge Videla. Later was hij wel welkom bij de doop van zijn kleindochters in Nederland.

PvdA vindt tijd niet rijp voor aanwezigheid Zorreguieta

Volgens Kamerlid Jeroen Recourt is “de tijd nog niet rijp” voor de aanwezigheid van Zorreguieta bij de inhuldiging van Willem-Alexander. “Het regime was omstreden en is dat nog steeds.” Volgens hem ligt de kwestie nog steeds heel gevoelig. PvdA-leider Job Cohen zei vorig jaar nog dat wat hem betreft Zorreguieta wel aanwezig zou mogen zijn.

Het is niet bekend wanneer koningin Beatrix het stokje overdraagt aan haar oudste zoon. D66-leider Alexander Pechtold vindt het daarom ontijdig om nu al te discussiëren over de aanwezigheid van de vader van Máxima, zo zei hij vanavond in Nieuwsuur. Ook volgens PVV-Kamerlid Andre Elissen is het vraagstuk nu niet aan de orde. De SP is tegen de aanwezigheid van Zorreguieta bij de kroning.

Vader Máxima was onderdeel van het gewelddadige Videla-regime

Zorreguieta werd in maart 1976 na de staatsgreep in het land onderminister en in maart 1979 minister van landbouw in Argentinië. Deze functie bekleedde hij tot maart 1981, toen hij een andere baan kreeg.

De junta van Videla, die na een coup de macht greep, heerste van 1976 tot en met 1983 over Argentinië. Een hardhandig optreden tegen linkse guerrilla’s en hun aanhangers kostte aan dertienduizend mensen het leven. Videla werd in december veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf nadat hij schuldig was bevonden aan de marteling van en moord op 31 gevangenen in 1976. In 25 jaar Argentijnse democratie was het voor het eerst dat Videla werd veroordeeld.