Prijs voor Saviano's 'Gomorra'

De schrijver zou niet gevangen zitten, maar wel als gevangene leven.

Roberto Saviano, de 32-jarige Italiaanse schrijver van Gomorra, een boek over de Napolitaanse onderwereld, heeft gisteren de Pen/Pinter Prijs gewonnen, een prijs voor vrijheid van meningsuiting.

Roberto Saviano, die na de publicatie van het werk met de dood werd bedreigd en sinds 2006 is ondergedoken, was niet bij de ceremonie in Londen aanwezig. Maar in een verklaring schrijft Saviano: „Je krijgt het gevoel dat zo veel mensen de behoefte hebben om te zien, te weten en te veranderen, en niet alleen te worden vermaakt of gerustgesteld. En dat maakt het de moeite waard om verder te gaan met schrijven.”

De prijs werd overhandigd aan een vriendin en collega van de journalist. Ze zei dat Saviano niet in een gevangenis zit, maar wel als een gevangene leeft. Ze zei ook: „Miljoenen Italianen denken, net als ik, dat hij de moedigste Italiaan uit de moderne geschiedenis is.”

In Gomorra worden de meedogenloze methodes van de maffia blootgelegd. In totaal werden ruim vier miljoen exemplaren verkocht. In 2008 werd het werk verfilmd.

Behalve Roberto Saviano kreeg ook de Britse toneelschrijver David Hare een onderscheiding, onder meer voor zijn werk over de invasie van Irak. De Pen/Pinter Prijs werd twee jaar geleden ingesteld door de schrijversorganisatie PEN, ter nagedachtenis aan toneelschrijver en Nobelprijswinnaar Harold Pinter. (AP, BBC, Novum)