Politieke partijen willen 'minder elitair' Van Abbe

Directeur Charles Esche van het Van Abbe Museum ligt onder vuur. De gemeenteraadfracties van PvdA, CDA en VVD in Eindhoven willen dat hij een plan maakt om meer bezoekers te trekken. Met name PvdA en CDA vinden het gemeentemuseum nu te elitair. „Het moet weer een museum van en voor de stad worden”, aldus PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers.

De PvdA heeft inmiddels een initiatiefvoorstel ingediend, dat aanstaande dinsdag in de raadscommissie cultuur wordt besproken; CDA dient dan een motie in en VVD heeft een aantal „discussiepunten”.

De kritiek is niet mals. Zo schrijft de PvdA: „De verhoudingen tussen de thema’s zijn scheef gegroeid en het museum is te veel in zichzelf gekeerd.” Ook schrijft de fractie: „Het museum lijkt de weg kwijt en ook het hooggeëerd publiek is afgehaakt (...) Het voelt zich bij het Van Abbe al lang niet meer hooggeëerd.”

Een koerswijziging moet er volgens de PvdA toe leiden dat het museum in 2015 200.00 bezoekers trekt. Dat moet 900.000 euro aan extra inkomsten opleveren. Oppositiepartij CDA gaat verder: het wil dat het museum één keer in de twee jaar een „publiekstrekkende tentoonstelling, gebaseerd op de eigen collectie” organiseert. Volgens CDA-raadslid Christo Weijs is zo’n expositie geslaagd als deze meer dan 100.000 bezoekers trekt. Het museum trekt nu jaarlijks 85.000 bezoekers.

Op de vraag of de politiek zich wel met de inhoud van de kunst in het museum moet bemoeien, zegt Weijs: „De gemeente heeft begin deze eeuw 30 miljoen euro in nieuwe tentoonstellingsgebouwen voor het Van Abbe geïnvesteerd. En we treden niet in de bevoegdheden van de directie, we willen een aanvulling op de voorhoedefunctie die ze nu heeft. Maar het is wel ónze collectie.”

De VVD wil zich niet in het beleid mengen, maar wijst er wel op dat de samenwerking tussen museum en stad „anders kan”.

Museumdirecteur Esche bereidt een notitie voor waarin hij weerwoord geeft. Die zal dinsdag in de raadsvergadering worden besproken. Hij zegt: „Natuurlijk is een dialoog tussen politici en culturele instellingen gewenst, maar politieke doelen zijn vaak anders dan culturele of artistieke doelen. Wanneer politici direct zeggenschap willen hebben over de vorm en inhoud van tentoonstellingen en het ‘juiste’ soort bezoekers, dan hebben we een probleem.”

Hij vindt dat de raadsleden zich vergissen als ze denken dat blockbusters de oplossing zijn voor bezuinigingen. „Blockbusters zijn duur en kosten vaak net zoveel als ze opbrengen. Daarnaast is het de vraag of blockbusters in een innovatieve regio als Eindhoven passen. Eindhoven heeft weinig toeristen, maar trekt wel veel hoogopgeleide, vaak internationale, kenniswerkers, studenten en zakenmensen aan. In zo'n omgeving is juist een uitdagend museum op zijn plek. De recente geschiedenis bevestigt dit. Onder het huidige beleid zijn de bezoekersaantallen verdubbeld.”

    • Yaël Vinckx