Pensioen in Nederland het 'beste'

Dat blijkt uit een ranglijst van adviesbureau Mercer. Er valt het nodige op het onderzoek af te dingen.

Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld. Of toch niet?

Op de jaarlijkse ranglijst die adviesbureau Mercer en het Australian Centre for Financial Studies gisteren voor de derde keer presenteerden, staat Nederland op nummer één. Australië staat op twee, Zwitserland op drie en helemaal onderaan bungelt India.

Maar op de wereldtitel is nogal wat af te dingen. Het onderzoek omvat zestien landen die samen de helft van de wereldbevolking omvatten. Het is uitgevoerd door lokale pensioenadviseurs op basis van soms lastig te vergelijken statistieken. Geen systeem haalt de A-status van een „eersteklas en robuust pensioenstelsel”. Nederland en Australië delen de B-plus status met een „stevige structuur” en ruimte voor verbetering.

Nederland scoort met de hoogte van het pensioen, de wetgeving, het toezicht en de duurzaamheid. Op dat laatste punt is de score iets gezakt en doen Australië en Zweden het beter. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de uitslag, zegt Kees Goudswaard, hoogleraar sociale zekerheid in Leiden. Vooral de 800 miljard euro die de fondsen beheren, is veel, internationaal vergeleken.

Volgens Harrie Verbon, hoogleraar openbare financiën en sociale zekerheid in Tilburg, bevestigt de uitslag vooral hoe slecht het in andere landen gaat: „Het is net als het Nederlandse begrotingsbeleid. Je kunt er veel op afdingen, maar het is beter dan in Griekenland.” (NRC)