Pas na 28 uur gaat er een Alert uit

Eigenlijk wilde Jennefer van Oostende met een vriendin naar de Smurfenfilm.

Maar van haar vader moest ze naar huis. Twee dagen later werd haar lichaam gevonden.

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een stoffelijk overschot van een meisje aangetroffen in de woning van de eerder aangehouden verdachte in de vermissingszaak van Jennefer van Oostende. ------------------------------------------------ Niet voor publicatie Bronvermelding verlicht: fbf.nl en fotograaf Teksten bij foto copyright BlikopNieuws.nl Let op! Gevolgen bij plaatsing van FBF foto's en teksten zijn op eigen aansprakelijkheid. De Bruinlaan 26 1427 AH Amstelhoek Mail: fotografie@fbf.nl, info@blikopnieuws.nl Contact : Frank van den Berg 06-53339633 Erwin Hermanns: 0615042208. Bij gebruik hanteren wij NVF tarief
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een stoffelijk overschot van een meisje aangetroffen in de woning van de eerder aangehouden verdachte in de vermissingszaak van Jennefer van Oostende. ------------------------------------------------ Niet voor publicatie Bronvermelding verlicht: fbf.nl en fotograaf Teksten bij foto copyright BlikopNieuws.nl Let op! Gevolgen bij plaatsing van FBF foto's en teksten zijn op eigen aansprakelijkheid. De Bruinlaan 26 1427 AH Amstelhoek Mail: fotografie@fbf.nl, info@blikopnieuws.nl Contact : Frank van den Berg 06-53339633 Erwin Hermanns: 0615042208. Bij gebruik hanteren wij NVF tarief FBF.NL Fotografie

Zij wil met haar vriendinnetje Cheyenne naar de nieuwste Smurfenfilm, haar vader wil dat zij naar huis komt en wel onmiddellijk. Via haar mobiele telefoon laat Jennefer van Oostende (10) schoorvoetend weten dat ze instemt met zijn verzoek. Het is afgelopen zaterdagavond, zo rond de klok van half zeven in Rotterdam-Zuid.

Jennefer van Oostende, dochter van gescheiden ouders, is op dat moment op bezoek bij haar ‘oom’, de 26-jarige Anthony K., in diens tijdelijke woning in de Boergoensestraat in de wijk Oud-Charlois. Hij is de ex-vriend van haar zus Sandra (20), met wie hij twee kinderen (3 en 5 jaar) heeft. Jennefer speelt met haar neefje en nichtje. Totdat haar vader haar sommeert om naar zijn huis te komen, aan de Korhaanstraat, ruim één kilometer verderop in de naastgelegen wijk Carnisse.

Als zijn dochter na ongeveer een kwartier nog niet is gearriveerd, wordt de vader ongeduldig. Hij belt haar mobiele nummer, maar krijgt geen gehoor. Kort daarop wordt de politie gealarmeerd. Jennefer van Oostende is officieel vermist. Inderhaast opgetrommelde vrienden en familieleden kammen de straten uit rondom de Dorpsweg, de centrale scheidslijn tussen Oud-Charlois en Carnisse. Zonder succes. Hier en daar worden flyers opgehangen: A4’tjes met een foto van Jennefer en de mededeling dat zij vermist wordt. Ze draagt een grijs vest en een spijkerbroek, meldt de tekst.

Om half tien die avond begint de politie „een grote zoekactie” in de deelgemeente Charlois. Twaalf rechercheurs concentreren zich op de route van de woning aan de Boergoensestraat naar het huis van haar vader én de woning van haar moeder, aan de Bodelo, achter het Zuiderpark in Zuidwijk. De politie zet speurhonden in. Via onder meer de website burgernet.nl wordt de hulp van het publiek ingeroepen: vermist va boergoensestr. r’dam Jennifer v Oostende bl meisje 1.50m tenger donkblond haar rose shirt rose pet grijs vest met bont. Buurtgenoten, taxichauffeurs en trampersoneel krijgen per sms de oproep om uit te kijken naar het kind. De gouden tip blijft achterwege.

Anthony K. houdt die avond vol dat het vermiste meisje rond half zeven is vertrokken op weg naar haar vader. Op zondag wordt het politieonderzoeksteam uitgebreid, van twaalf naar vijfentwintig rechercheurs. Anthony K. wordt opnieuw ondervraagd, ditmaal in zijn woning. De politie heeft op dat moment nog onvoldoende grond om het huis te doorzoeken. Wel wordt in de loop van de dag op last van de rechter-commissaris besloten om zijn mobiele telefoon af te luisteren.

Rond elf uur die avond wordt een landelijke waarschuwingsoproep gedaan, het zogeheten Amber Alert. Jennefer van Oostende is dan 28 uur spoorloos. Twintig tips zijn het gevolg. Kort na middernacht – het is dan maandag – doet de recherche een inval in de woning aan de Boergoensestraat. Anthony K. wordt gearresteerd. „Naar aanleiding van onder andere telefoongesprekken vanuit de woning werd duidelijk dat de bewoner als verdachte van de vermissing van Jennefer kon worden aangemerkt”, stelt de politie.

Later die nacht treft het onderzoeksteam in de woning het levenloze en verborgen lichaam aan van een 10-jarig meisje. De politie vermoedt dat het gaat om Jennefer van Oostende, maar houdt een slag om de arm: „Nader onderzoek moet uitwijzen of het om het lichaam van het vermiste meisje gaat.” Het Amber Alert wordt ingetrokken. De afdeling Forensische Opsporing begint een sporenonderzoek in de woning. Anthony K. zit vast en wordt verhoord.

Tegen het einde van de dag wordt duidelijk dat het slachtoffer inderdaad Jennefer van Oostende is, zoals iedereen al vermoedde. „Vanavond hebben de ouders aan de hand van foto’s het aangetroffen stoffelijk overschot in de woning aan de Boergoensestraat herkend als de 10-jarige Jennefer van Oostende”, meldt de politie even na acht uur. Sectie moet uitwijzen wat de doodsoorzaak is.

Het nieuws wordt kort daarvoor bekendgemaakt tijdens een inderhaast georganiseerde bewonersbijeenkomst in de Filadelfia Kerk in Rotterdam-Zuid. Hier is ook burgemeester Ahmed Aboutaleb aanwezig. Hij betuigt zijn steun en medeleven aan de familie, vrienden en buurtgenoten. Aboutaleb, zelf vader van drie kinderen, zegt „geschokt” te zijn. „Het snijdt heel diep.”