Parlement Oeganda schort oliedeals op

Het Oegandese parlement heeft gisteren in een spoedzitting alle nieuwe afspraken met de olie-industrie opgeschort. Het besluit volgt op beschuldigingen dat een Brits oliebedrijf een aantal ministers met miljoenen dollars heeft omgekocht.

Het Britse oliebedrijf Tullow Oil zou steekpenningen hebben betaald aan premier Amama Mbabazi, minister van Buitenlandse Zaken Sam Kutesa en de voormalige minister van Energie Hilary Onek. Tullow Oil, dat drie olievelden in Oeganda exploiteert, heeft de „schandelijke en lasterlijke” aantijgingen ontkend.

De spoedzitting begon maandag. Het parlement wilde debatteren over de lucratieve olie-industrie. Contracten met buitenlandse bedrijven zijn geheim en beschuldigingen van corruptie wijdverbreid. In 2006 zijn er grote olievoorraden gevonden, die van Oeganda een belangrijke speler kunnen maken in de Afrikaanse olie-industrie. De parlementariërs eisen grotere transparantie en drongen er bij de regering op aan details vrij te geven van wat ze de geheime deals met Tullow Oil noemen.

Onek, die ervan wordt verdacht 17 miljoen euro te hebben aangenomen, ontkende de beschuldigingen. „Ik ben enorm geraakt door deze leugens, want als zo’n deal echt bestaat, verdien ik alle straf op aarde.”

Premier Mbabazi las in het parlement een brief voor van de directeur van Tullow Oil, Aidan Heavey. „Deze beschuldigingen zijn aantoonbaar onjuist en lijken te zijn gebaseerd op misvattingen over hoe de mondiale olie- en gasindustrie werkt”, aldus de brief.

De uitspraak van het parlement is een klap voor president Museveni. De regering kan nu geen nieuwe oliecontracten sluiten totdat er een nieuwe oliewet is ingevoerd. Parlementariërs van Museveni’s regerende partij hebben ingestemd met de opschorting van nieuwe deals, een aanwijzing dat hij zijn grip op hen lijkt te verliezen. Museveni is aan de macht sinds 1986 en werd in februari ruim herkozen in verkiezingen die door waarnemers als frauduleus zijn bestempeld. Maar er sluimert onvrede onder de bevolking over de gestegen kosten van levensonderhoud en over de corruptie. In de hoofdstad en onder de grote groep werkloze jongeren groeit de roep om nieuw bloed in de politiek. Ouderen steunen Museveni nog wel omdat hij na zijn machtsovername een einde maakte aan veel geweld. (BBC, Reuters)