Parijs (slot): een beetje van de mannen en een beetje nieuw: Jean Paul Gaultier en Ann Demeulemeester

Toen bij de vrouwenshow van Jean Paul Gaultier voor voorjaar 2012, anderhalve week geleden in Parijs, in het decor weer te zien was hoe modellen werden aangekleed en opgemaakt, was meteen duidelijk wat er zou gebeuren: een show waarbij te volgen zou zijn zien hoe de modellen werden gekleed,  met een ouderwetse ladyspeaker die de

Toen bij de vrouwenshow van Jean Paul Gaultier voor voorjaar 2012, anderhalve week geleden in Parijs, in het decor weer te zien was hoe modellen werden aangekleed en opgemaakt, was meteen duidelijk wat er zou gebeuren: een show waarbij te volgen zou zijn zien hoe de modellen werden gekleed,  met een ouderwetse ladyspeaker die de nummers van de outfits en namen van de modellen zou noemen. Dat had Gaultier  namelijk in juni ook al laten zien bij zijn mannenshow; de mannenmodeweken zijn altijd vroeger dan de vrouwenmodeshows.

Toch was het de tweede keer nog best leuk, vooral doordat de  speaker in kwestie ook nog wat extra trivia over de modellen rondstrooide: „Als ze een man was geweest, zou ze graag James Dean zijn.”  „Haar lievelingskleuren zijn zwart (sic).” De modellen hadden hun haar in interessante,  bewerkelijke  kapsels, de  de collectie bestond uit het soort kleren waar Gaultier beroemd om is: krijtstreep colberts met, zoals dat in de mode heet, een twist, panty’s en transparante tops met tatoeageprints,  variaties op de trenchcoat, lingerie en natuurlijk een –ditmaal extra groot– Bretons shirt.

Bijna een best of – het zal iets te maken hebben met Gaultiers overzichtstentoonstelling, afgelopen zomer te zien in Montreal en binnenkort on tour in de VS.

Helaas was niet alleen de show, maar waren ook de snit van de kleren en de styling  af en toe een tikje ouderwets, en dan niet op een ironische manier: de kleren van Gaultier leunen nog iets te vaak op de stijl uit zijn hoogtijdagen, de jaren tachtig, zonder die voldoende te vertalen naar het nu.

Ook Ann Demeulemeester week niet af van de setting van haar  laatste mannenshow. De vloer van de zaal waar zij haar shows altijd houdt was wederom geheel bezaaid met zand - de woestijn.
Demeulemeester had zich voor haar vrouwencollectie laten inspireren door de laat 19de eeuwse, jong gestorven Zwitserse ontdekkingsreizigster en schrijfster  Isabelle Eberhardt, die onderweg in Noord-Afrika  graag (lokale) mannenmode droeg, omdat dat haar meer vrijheid gaf.

Het resulteerde in een combinatie van klassieke mannenkleren en sierlijke, oosterse, vaak transparante stukken (ook, in een iets andere vorm,  te zien geweest bij de mannenshow), leren hoeden, en sluike jurken, subtiel versierd met veren en smalle paillettenrandjes.
Demeulemeesters ongebreideld romantische, maar niet zoete visie was een prettige uitzondering in een ingehouden, bijna nuchter seizoen.

Fotografie Peter Stigter. Klik op de foto’s om ze te vergroten.