Slowaaks akkoord over uitbreiding Europees noodfonds

Caption: Slovak Prime Minister Iveta Radicova addresses the media after the Slovak Parliament's vote on the euro zone rescue fund tied with Slovak government confidence vote in Bratislava October 11, 2011. Slovakia's parliament on Tuesday brought down the government by rejecting a plan to expand the euro zone's EFSF rescue fund, crucial to containing a spreading debt crisis. REUTERS/Petr Josek (SLOVAKIA - Tags: POLITICS BUSINESS)
Caption: Slovak Prime Minister Iveta Radicova addresses the media after the Slovak Parliament's vote on the euro zone rescue fund tied with Slovak government confidence vote in Bratislava October 11, 2011. Slovakia's parliament on Tuesday brought down the government by rejecting a plan to expand the euro zone's EFSF rescue fund, crucial to containing a spreading debt crisis. REUTERS/Petr Josek (SLOVAKIA - Tags: POLITICS BUSINESS) De Slowaakse premier Iveta Radicova spreekt de pers toe na het vallen van de regering. Foto Reuters / Petr Josek

De Slowaakse oppositie heeft een overeenkomst gesloten om later deze week de uitbreiding van het Europese noodfonds goed te keuren.

Dat heeft de linkse oppositieleider Robert Fico laten weten, meldt persbureau AP. Uiterlijk vrijdag zullen de politieke partijen opnieuw stemmen over het European Financial Stability Facility (EFSF).

Gisteravond stemde het Slowaakse parlement nog tegen de uitbreiding van het Europees noodfonds. Als gevolg hiervan viel de centrumrechtse regering van premier Iveta Radicova. Hoewel Fico niet tegen de uitbreiding is, was zijn doel de regering te laten vallen. De oppositieleider gaf meteen aan dat hij bereid was opnieuw te praten over het EFSF. In maart zullen nieuwe verkiezingen gehouden worden.

Politiek-redacteur Erik van der Walle van NRC Handelsblad, duidde vanochtend het politieke spel in Slowakije. Volgens hem had een soortgelijk spel in Nederland het EFSF in gevaar gebracht, dat is hier niet het geval. Van der Walle:

“De Slowaakse regering zei van tevoren al dat het bij een ‘nee’ zou opstappen. Het is een scenario dat zich in Nederland ook had kunnen afspelen, zeker omdat wij een minderheidsregering hebben en steun van de oppositie bij Europese onderwerpen noodzakelijk is. Gedoogpartner PVV is immers tegen elke steun aan Griekenland – of welk verzwakt euroland dan ook. Wanneer PvdA, GroenLinks en D66 hadden tegengestemd, zou het echter de vraag zijn of onze regering ook zou zijn gevallen. Een daarop volgende motie zou waarschijnlijk worden afgewezen door de PVV. Voor minister De Jager zou het in elk geval pijnlijk zijn geweest om tegen het EFSF te moeten zeggen dat Nederland als AAA-land tegen zou zijn. Dat heeft veel meer impact dan een Slowakije.”

Slowakije is het enige van de zeventien eurolanden dat de uitbreiding van het noodfonds nog moet goedkeuren. Het land draagt 1 procent bij aan de 8 miljard euro die de nieuwe tranche voor Griekenland bedraagt.