Bleker: orka Morgan verruilt Dolfinarium voor Tenerife

Orka Morgan wordt toch overgebracht naar een dierenpark op Tenerife. De kans dat ze doodgaat als ze wordt vrijgelaten in de vrije natuur is te groot, zei staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker woensdagochtend op Radio 1.

Het Dolfinarium wil al langer dat de orka naar zeepark Loro Parque in Tenerife verhuist. Bleker had hiervoor toestemming gegeven, maar begin augustus wisten dierenactivisten van de Orka Coalitie dat via de rechter te voorkomen.

De Orka Coalitie wil dat de orka in zee wordt vrijgelaten. Wetenschappers stelden dat dit onmogelijk is omdat Morgan alleen goede overlevingskansen zou hebben als ze met haar familie wordt herenigd.

Maandag kondigde de Orka Coalitie aan aangifte te doen van dierenmishandeling omdat de orka nog altijd alleen in een tank zit. Het Dolfinarium reageerde verbaasd en stelde dat al een stappenplan is gestart om Morgan langzaam te laten wennen aan een groter bassin met gezelschap. “Iedereen met kennis van zaken weet dat dit niet op slag of stoot kan gebeuren”, zei een woordvoerder.