Ook in Rotterdam zijn we niet alleen

scene uit de film Lotus (2011) FOTO: Benelux Film

Lotus. Regie: Pascale Simons. Met: Monic Hendrickx, Gaite Jansen, Martijn Lakemeier, Chris Zegers, Georgina Verbaan, Jack Wouterse.In : 9 bioscopen**

Met mozaïekfilms kun je Oscars winnen. Denk aan Crash (2004) die losse grotestadsverhalen bundelt in een aanklacht tegen racisme. Zoveel ambitie heeft regisseur Pascale Simons in Lotus niet: het gaat haar om eenzaamheid en naastenliefde in de grote stad, hier Rotterdam. Een moeder, dochter en kleindochter, een wrokkige voetballer in een rolstoel, een heimelijk homoseksuele vader, een hip stel dat uit elkaar drijft. Levenslijnen kruisen elkaar vederlicht: acteur A ziet acteur B voor een raam peinzen. En vreemdelingen bieden uitkomst wanneer je geliefden de waarheid niet kan vertellen. Moraal: we zijn niet alleen.

Het fijne aan een mozaïekfilm is dat hij nooit helemaal mislukt: er zijn altijd scènes en lijnen die werken. In Lotus ontroert met name het oudere echtpaar dat telkens een toneelstukje moet opvoeren om hun autistische zoon wijs te maken dat ze nog samenwonen: die pointe ontvouwt zich fraai gedoseerd. Andere verhalen overtuigen minder door abrupte wendingen of vlakke schetsmatigheid: soms neemt de film te veel, soms te weinig tijd. Lotus is nooit meer dan de som van zijn delen.

Coen van Zwol

    • Coen van Zwol