Onderzoek naar COA nog dit jaar klaar

Het onderzoek naar de bedrijfscultuur bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is voor het einde van het jaar afgerond. Dat heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) vandaag gezegd in een debat in de Tweede Kamer.

Leers ziet geen aanleiding om onderzoek te doen naar de familiebanden tussen COA-directeur Nurten Albayrak en haar nicht Nebahat Albayrak (PvdA), die in de vorige kabinetsperiode staatssecretaris was op het ministerie van Justitie, dat toen verantwoordelijk was voor het COA. Dat schrijft persbureau Novum.

PVV ziet schijn belangenverstrengeling

De PVV wil dat de familiebanden worden onderzocht, omdat sprake zou zijn van de schijn van belangenverstrengeling.

PVV-Kamerlid Sietse Fritsma:

“Er was een familierelatie en een hiërarchische relatie. Dat is voldoende reden voor een onderzoek.”

Volgens Leers is geen sprake van de schijn van belangenverstrengeling, maar probeert de PVV die te wekken zonder dat er grond voor is.

“Maar mocht tijdens het onderzoek blijken dat er wel reden is om de familiebanden erbij te betrekken, dan moet dat meteen gebeuren.” - Leers

De rol van de raad van toezicht, die inmiddels tijdelijk is opgestapt, wordt wel onderzocht. Voorzitter van de raad is VVD-politicus Loek Hermans, een partijgenoot van Nurten Albayrak. PvdA-Kamerlid Hans Spekman zei bewijs te hebben dat Hermans veel minder werk heeft gemaakt van zijn functie dan zijn voorganger.

‘Raad van toezicht stond op punt om Albayrak te ontslaan’

Leers stelde Albayrak eind vorige maand op non-actief, nadat was gebleken dat ze had gelogen over haar salaris. Albayrak had aanvankelijk gezegd dat haar inkomen onder de balkenendenorm zat. Dat bleek later niet te kloppen. Albayrak was toen al in opspraak vanwege de angstcultuur die ze bij het COA zou hebben gecreëerd.

Albayrak wil via de rechter bereiken dat ze weer aan het werk mag. Een door haar aangespannen kort geding diende vandaag voor de rechtbank in Den Haag. Volgens de NOS bleek daar dat de raad van toezicht op het punt stond om Albayrak te ontslaan.