‘OM wist al in 2006 dat Holleeder achter liquidaties zat’

Holleeder, in de auto links, wordt eind 2007 weggereden bij de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. Foto NRC / Maurice Boyer

De top van het Openbaar Ministerie wist al in 2006 dat Holleeder opdracht had gegeven tot het uitvoeren van een aantal liquidaties. Dat blijkt uit verklaringen van kroongetuige Peter La S. die in handen zijn van de NOS.

De verklaringen van La S. zijn op zijn verzoek geheim gehouden omdat hij bang was dat zijn familie iets zou gebeuren als Holleeder te weten zou komen dat hij in zijn verklaringen over de topcrimineel had gesproken. De leiding van het Amsterdamse OM vond het geen probleem om de verklaringen achter te houden voor de rechtbank omdat ze niet ontlastend zouden zijn voor een van de andere verdachten.

La S.: Holleeder liet Houtman en Van der Bijl liquideren

La S. zegt in de verklaringen volgens de NOS dat Holleeder opdracht gaf tot het liquideren van Kees Houtman en Thomas van der Bijl. De verklaringen zijn door het OM begin deze week alsnog aan het dossier-Holleeder toegevoegd omdat La S. zelf vorige week in de rechtbank zei dat hij over de rol van Holleeder had gesproken.

Holleeder komt in januari 2012 vrij als zijn straf voor afpersing erop zit. Justitie heeft nog niet besloten of hij naar aanleiding van de verklaringen opnieuw wordt aangehouden.

De journalisten Wim van de Pol en Vincent Verweij beweerden een paar dagen geleden in een nieuw boek over Holleeder al dat de topcrimineel zeker vijf mensen heeft laten omleggen. Naast Houtman en Van der Bijl zou het gaan om Cor van Hout, Willem Endstra en John Mieremet.

    • Pim van den Dool