Nigeriaanse onderbroekterrorist bekent voorbereiden aanslag Detroit

Umar Farouk Abdulmutallab op een archieffoto van 28 december 2009, drie dagen nadat hij probeerde een vliegtuig op te blazen. Foto AFP

De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab heeft vanmiddag in een rechtbank in de VS bekend dat hij tijdens kerst 2009 van plan was om in een vliegtuig een bom in zijn onderbroek tot ontploffing te brengen.

Abdullmutallab bekende vanmiddag op 25 december 2009 geprobeerd te hebben een vlucht van Schiphol naar Detroit op te blazen. Hij kwam uit Lagos en was op Schiphol op Northwest-vlucht 253 overgestapt. Kort voor de landing probeerde hij een in zijn onderbroek verborgen bom te ontsteken. Dat mislukte echter, waarna de Nederlander Jasper Schuringa en andere passagiers boven op hem sprongen en hem overmeesterden. Het toestel had bijna driehonderd mensen aan boord.

Volgens de Nigeriaan moest hij het vliegtuig opblazen om moslims te wreken die door door de VS zijn gedood. De bom was een “gezegend wapen om de levens van onschuldige moslims te redden”, aldus Abdulmutallab in de rechtbank.

Het proces tegen Abdulmuttallab is vandaag in Detroit begonnen. De Nigeriaan heeft bekend schuldig te zijn aan alle acht aanklachten, waaronder het voorbereiden van een terroristische aanslag, poging tot moord en een poging tot het gebruiken van massavernietigingswapens. Volgens de Amerikaanse autoriteiten handelde hij in opdracht van Al-Qaeda-op-het-Arabisch-Schiereiland, waarmee hij in Jemen in contact was gekomen.

De rechter heeft de schuldbekentenis van Abdulmuttallab geaccepteerd en heeft hem schuldig verklaard. De onderbroekterrorist wordt zeer waarschijnlijk tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.