Nederlanders in Gambia tot 50 jaar cel veroordeeld voor drugssmokkel

Twee Nederlanders en zes andere buitenlanders zijn vandaag in Gambia stuk voor stuk tot 50 jaar celstraf veroordeeld voor drugssmokkel. De rechtbank in het Afrikaanse land zei met de hoge straffen een waarschuwing aan drugssmokkelaars te willen geven.

Rechter Lamin Tabally zei dat met de uitspraak duidelijk moet worden dat Gambia een “no-go area” is voor smokkelaars. Naast de twee Nederlanders moeten ook vier Venezolanen, een Nigeriaan en een Mexicaan vijftig jaar de gevangenis in.

De acht buitenlanders zijn veroordeeld voor hun poging om 2,1 ton cocaïne vanuit Gambia naar Europa te smokkelen. Ze werden in een vissersdorpje in Gambia betrapt, waar ze de drugs in een bunker hadden verstopt. De vangst van de 2,1 ton coke, die een waarde heeft van zo’n 130 miljoen dollar, is een van de grootste drugsvangsten van de laatste jaren.

Gambia is een populaire toeristische bestemming en net als veel andere west-Afrikaanse landen een belangrijke doorvoerhaven La van drugs die vanuit Latijns-Amerika komt en vervolgens richting Europa getransporteerd moet worden. De president van Gambia, Yahya Jammeh, heeft een “zero tolerance”-beleid tegen drugs afgekondigd en hoopt in november aan zijn vierde termijn als president te kunnen beginnen.


Grotere kaart weergeven

    • Pim van den Dool