N-Zeeland: schip zal snel breken

Een containerschip dat is gestrand op een rif bij Nieuw-Zeeland zorgt voor de ergste olieramp in het land ooit. Dat het schip in tweeën breekt is volgens de autoriteiten slechts een kwestie van tijd, bericht publieke omroep TVNZ.

De Filippijnse kapitein en de tweede officier van de Rena zijn opgepakt voor het „besturen van een schip op een manier die onnodig gevaar en risico veroorzaakt”. Zij riskeren een boete of een jaar celstraf. Hoe de Rena heeft kunnen stranden, wordt nog onderzocht.

Dikke klompen olie zijn al aangespoeld aan Nieuw-Zeelandse stranden. Gevreesd wordt dat toeristen de stranden komende zomervakantie zullen mijden.

Maritime New Zealand, verantwoordelijk voor het bergen van het schip, heeft geconstateerd dat de Rena al barsten vertoont. Doordat de boot door hoge golven zo’n vijf meter op en neer wordt geslagen, komt de constructie van het schip verder onder druk te staan. De autoriteiten proberen met sleepboten te voorkomen dat de los liggende achterkant van het schip zinkt. Als het schip zinkt, komen 1.700 ton olie en zo’n 1.300 containers in zee terecht.

De Rena, eigendom van een Griekse reder, liep vorige woensdag vast op het Astrolabe Rif aan de noordkust. Ongeveer 300 ton olie is al in zee gelekt. De olie vormt een gevaar voor de rijke natuur in het gebied, waar walvissen, dolfijnen, zeehonden en pinguïns leven. De olie heeft aan 200 besmeurde zeevogels het leven gekost.