...maar Iraniërs zien Hollywoodscript

De Saoedische ambassadeur in de VS vermoorden? Wat is het nut, vragen Iraniërs. Maar de aantijging heeft mogelijk grote gevolgen: sancties en arrestaties van dissidenten.

Op het nieuws dat een 56-jarige Iraniër, woonachtig in de Amerikaanse staat Texas, begeleid door de revolutionaire garde en geholpen door Mexicaanse drugsbendes de ambassadeur van Saoedi-Arabië in Washington zou hebben willen liquideren, is door de Iraanse regering met ongeloof gereageerd.

„De Amerikaanse regering en de CIA hebben goede ervaringen met het schrijven van Hollywoodscripts”, zei vanmorgen Ali Akbar Javanfekr, de woordvoerder van president Ahmadinejad. „Dit scenario is bedoeld om de aandacht af te leiden van de grote problemen die de Verenigde Staten hebben.” Andere Iraanse politici noemden de aanklacht „niet de moeite van het discussiëren waard”.

Maar de beschuldiging, waar of niet, heeft grote gevolgen voor Iran. Het land, de belangrijkste tegenstander van de VS, Israël en Saoedi-Arabië, heeft een slecht imago, en in westerse hoofdsteden zullen velen het complot graag willen geloven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft al gezegd dat president Obama en zij meer landen willen „mobiliseren om samen te werken tegen het steeds duidelijker gevaar dat Iran vertegenwoordigt”. Dat betekent waarschijnlijk nieuwe sancties en in elk geval dat nieuwe onderhandelingen over het omstreden Iraanse nucleaire programma zo goed als onmogelijk zijn. De verhoogde spanningen kunnen ook leiden tot gewapende incidenten tussen Iran en de Amerikaanse vloot in de Golf.

Voor de oppositie in Iran heeft de aanklacht ook grote gevolgen. Nu al wordt iedereen die kritiek heeft op het regime beschuldigd van samenspanning met de Amerikanen. De verhoogde spanning zal zeker leiden tot meer arrestaties van dissidenten.

Intussen hebben zelfs critici van de regering moeite om de Amerikaanse beschuldigingen te geloven. „Wat zou het nut zijn voor Iran om de Saoedische ambassadeur in Washington te liquideren?” vroeg Ahmad Bahshayesh Ardestani, een politiek analist aan de Azad-universiteit.

Het gemelde complot lijkt niet op andere liquidaties waar Iran bij betrokken is geweest. Hoewel de VS Iran regelmatig beschuldigen van het steunen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Irak en Afghanistan, zijn bewijzen daarvoor mager.

Hoe dan ook is de Iraanse revolutionaire garde geen amateuristische organisatie. Het inhuren van Mexicaanse huurmoordenaars uit de drugsscene door een voormalige autoverkoper uit Texas, lijkt dan ook moeilijk te geloven, behalve als iemand in Iran juist wilde dat het complot zou worden ontdekt.

Iran is al het hele jaar in de ban van ongekende kritiek op Ahmadinejads adviseurs, die volgens geestelijken en commandanten van de revolutionaire garde een eigen koers willen varen en relaties met Amerika aanknopen. Sommige analisten hier opperen, anoniem, dat het mogelijk zou zijn dat elementen binnen de revolutionaire garde het complot hebben opgezet om geheime gesprekken tussen Ahmadinejads mensen en de Amerikanen te torpederen.

„Wij wachten af waar de Amerikanen nu verder mee komen”, zei Ahmadinejads woordvoerder.