Leger Egypte ontkent gebruik geweld tijdens rellen

Caption: Egyptian Coptic Christians carry coffins during a mass funeral for victims of sectarian clashes with soldiers and riot police at a protest against an attack on a church in southern Egypt at Abassaiya Cathedral in Cairo October 10, 2011. Thousands of mourners attend a funeral ceremony for those killed in overnight clashes when troops crushed a protest over an attack on a church in the worst violence since the uprising that toppled Hosni Mubarak. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS RELIGION)
Caption: Egyptian Coptic Christians carry coffins during a mass funeral for victims of sectarian clashes with soldiers and riot police at a protest against an attack on a church in southern Egypt at Abassaiya Cathedral in Cairo October 10, 2011. Thousands of mourners attend a funeral ceremony for those killed in overnight clashes when troops crushed a protest over an attack on a church in the worst violence since the uprising that toppled Hosni Mubarak. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS RELIGION) Egyptische kopten dragen de kisten van slachtoffers van de rellen van afgelopen zondag. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Het Egyptische leger verdedigt het optreden tijdens de rellen in Kairo van afgelopen zondag. Bij de onlusten vielen 25 doden en honderden gewonden.

Daarnaast ontkent het leger met scherp geschoten te hebben of militaire voertuigen gebruikt te hebben om demonstranten omver te rijden. Dat heeft generaal Mahmoud Hegazy van de Militaire Raad, die het land bestuurt sinds de val van president Hosni Mubarak, verklaard. Dat meldt persbureau Reuters.

Het was de grootste uitbarsting van geweld in Egypte sinds het aftreden van Mubarak. Activisten en artsen beschuldigen het leger van het gebruik van overmatig geweld. Volgens Hegazy zou het leger nooit het vuur openen op burgers.

Beelden van de rellen en het optreden van het leger:

http://youtu.be/Ps0cZESV-ec

Let op schokkende beelden van slachtoffers van de rellen

De rellen ontstonden toen koptische christenen de straat op gingen om te demonstreren tegen het aanhoudende geweld tegen en onderdrukking van deze religieuze minderheid in Egypte. De bevolkingsgroep maakt tien procent van de Egyptische bevolking uit. Volgens demonstranten werden zij tijdens de protestmars aangevallen door “gewapende mannen” waarna de rellen ontstonden.

Beelden van de nasleep van de rellen in Kairo: