Kortkolom sport

Venezuela verslaat voor WK in 2014 Argentinië

Puerto la Cruz. Venezuela heeft vannacht in de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap voetbal van 2014 in Brazilië een verrassende 1-0 thuiszege behaald op Argentinië. Het is de eerste keer dat Venezuela, dat zich nog nooit voor een eindronde wist te halen, Argentinië in een officieel duel verslaat. Het enige doelpunt viel na een uur spelen toen Fernando Amorebieta, verdediger van Athletic de Bilbao met een kopbal scoorde. Uruguay gaat naar twee duels aan de leiding in de poule van negen landen. De winnaar van de Copa America speelde vannacht met 1-1 gelijk bij Paraguay. Colombia boekte een 2-1 zege in Bolivia. Chili was thuis met 4-2 te sterk voor Peru. Brazilië is als gastland automatisch geplaatst. (Novum)

PSV gaat samenwerken met voetbalbond India

Eindhoven. PSV en hoofdsponsor Philips gaan samenwerken met de voetbalbond van India. Dat heeft de Eindhovense club gistermiddag bekendgemaakt. Rob Baan is door de Indiase bond aangesteld als technisch directeur. De bond klopte in juni aan in Eindhoven met het verzoek de Nederlandse voetbalkennis te gebruiken om het voetbal in India op te bouwen. Baan, tussen 1995 en 1998 assistent-trainer bij PSV onder Dick Advocaat, gaat de komende zes maanden een plan opstellen. Eerder deed hij dat al voor de Australische voetbalbond. (Novum)

Zoon Dido Havenaar scoort in Japans elftal

Tokio. De van origine Nederlandse voetballer Mike Havenaar, geboren in Hiroshima, heeft gisteren twee keer gescoord voor het Japanse nationale voetbalelftal. De 24-jarige zoon van de voormalige ADO-doelman Dido Havenaar is met zijn familie in 1994 genaturaliseerd tot Japanner. De 1.94 meter lange spits, één van de langste spelers in de J-League, debuteerde begin september in de nationale ploeg en maakte gisteravond in zijn derde interland tegen Tadzjikistan zijn eerste treffers voor Japan. (NRC)

Turnsters VS winnen landenwedstrijd WK

Tokio. De turnsters van de Verenigde Staten hebben gisteren op de wereldkampioenschappen in Tokio de landenwedstrijd gewonnen. Met een score van 179.411 staken ze met kop en schouders boven de concurrentie rest uit. Rusland, dat vorig jaar in Rotterdam de wereldtitel won, werd tweede. China won brons. De Nederlandse turnsters wisten zich afgelopen weekeinde niet te plaatsen voor de landenfinale. De dertiende plaats was wel voldoende om toegang te verkrijgen tot het olympisch kwalificatietoernooi, waar in januari nog vier tickets voor de Spelen in Londen worden verdeeld. (Novum)

Tennisser De Bakker staakt partij in de VS

Tiburon. Tennisser Thiemo de Bakker is bij het challengertoernooi in het Amerikaanse Tiburon blijven steken in de eerste ronde. De Nederlander, die op de wereldranglijst naar de 191ste plaats is gezakt, gaf geblesseerd op tegen thuisspeler Wayne Odesnik. De eerste set had De Bakker kort daarvoor met 6-1 verloren. Over de aard van de kwetsuur was vanmorgen nog een duidelijkheid. (Novum)

Van Dooremalen weg bij badmintonbond

Rotterdam. Bij de Nederlandse badmintonbond vertrekt Martijn van Dooremalen als technisch directeur. Hij bekleedde die functie sinds 1999, eerst in combinatie met het bondscoachschap. Recent ontstonden problemen tussen bond en Van Dooremalen over overschrijding van het topsportbudget.(Novum)