Kortkolom economie

Saab-topman ontkent ontbinden Chinese deal

Amsterdam. Saab-topman Victor Muller ontkent dat de overeenkomst met de Chinese bedrijven Pangda en Youngman niet meer geldig is omdat Saab sinds eind november in surseance van betaling verkeert. Volgens persbureau Reuters had Pangda-topman Pang Qinghua op een industriebijeenkomst in China gezegd dat de deal niet meer rechtsgeldig was. De Chinese bedrijven Pangda en Youngman maakten in juni bekend dat ze samen 245 miljoen euro in Saab wilden steken in ruil voor een belang van 53,9 procent in de autofabrikant. Saab-topman Muller liet in een sms-bericht als reactie weten dat er sprake is van „een misverstand”. „Niks aan de hand.” Autofabrikant Saab verkeert in grote financiële problemen, waardoor de productie al sinds het voorjaar stilligt. (NRC)

Personeel Defensie krijgt 1 pct. meer loon

Den Haag. Militairen en burgerpersoneel van Defensie krijgen volgend jaar 1 procent meer salaris. Voor de duizenden mensen die vanwege de bezuinigingen op het departement hun baan kwijtraken, is een sociaal plan opgetuigd. Dat zijn minister Hillen (Defensie, CDA) en de vakcentrales gisteren overeengekomen. Door de bezuinigingen op de krijgsmacht verdwijnen 12.000 van de bijna 70.000 arbeidsplaatsen. Het ministerie hoopt gedwongen ontslagen te voorkomen door personeel zoveel mogelijk vrijwillig aan een andere baan of opleiding te helpen. Voor wie dat niet lukt, worden financiële regelingen getroffen. De vakbonden zijn tevreden over het plan om mensen ‘van werk naar werk’ te helpen, maar noemen de loonsverhoging van 1 procent „mager”. De afgelopen twee jaar stegen de salarissen bij defensie niet. (NRC)

Gasbeheerder moet € 400 mln terugbetalen

Rotterdam. Gasunie, beheerder van het landelijk gastransportnetwerk, moet 400 miljoen euro te veel ontvangen inkomsten terugbetalen aan de bedrijven die gebruikmaken van het netwerk. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vandaag bekendgemaakt. De handelaren, energiebedrijven en grootverbruikers krijgen het geld terug via een korting op de toekomstige gastransporttarieven. Of ook consumenten profiteren van de lagere prijzen, hangt ervan af of energiebedrijven deze doorberekenen. Eerder dit jaar was er nog sprake van dat Gasunie 1 miljard euro terug moest betalen. Dat bedrag heeft de NMa, na een inspraakronde, nu herzien. Gasunie beraadt zich om in beroep te gaan tegen het besluit van de NMa. (NRC)