Kortkolom buitenland

Minister Egypte wil aftreden om kopten

kairo. Uit protest tegen de bloedige onderdrukking van een koptische demonstratie door het leger heeft de Egyptische minister van Financiën en vice-premier Hazem al-Beblawi gisteren zijn ontslag aangeboden. Bij de legeroperatie in Kairo vielen zaterdag 26 doden, in meerderheid koptische christenen. De opperste militaire raad, die in februari president Mubarak opvolgde na zijn val, liet later weten Beblawi’s ontslag te weigeren. Onder christenen en pro-democratische activisten groeit de kritiek op de werkwijze van het leger, dat steeds vaker de tactieken van Mubaraks regime zou gebruiken. (AP, Reuters)

Bij reeks aanslagen in Bagdad 19 doden

Bagdad. Bij een serie bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vandaag zeker negentien mensen gedood en ongeveer 70 gewond. Twee van de vier aanslagen, die alle waren gericht tegen de politie, werden uitgevoerd door zelfmoordterroristen. De aanslagen onderstreepten eens te meer dat terreurgroepen, doorgaans sunnitische extremisten van Al-Qaeda-in-Irak, in staat blijven gecoördineerde aanslagen uit te voeren in de hoofdstad. Maandag vielen in Bagdad negen doden bij twee bomexplosies die minuten na elkaar volgden. (Reuters, AFP)

Kritiek Rusland en EU op vonnis Timosjenko

Moskou. De Russische premier Poetin heeft gisteren de veroordeling van de Oekraïense ex-premier Joelia Timosjenko fel gekritiseerd. Hij zei niet te begrijpen waarvoor ze zeven jaar cel had gekregen. Ook dreigde hij ermee dat het vonnis de betrekkingen op energiegebied tussen beide landen in gevaar kan brengen. Ook vanuit de EU kwam er kritiek op het vonnis. Zowel Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Betrekkingen, als Jerzy Buzek, de voorzitter van het Europees Parlement, uitte bezorgdheid over de politiek gemotiveerde aard van het vonnis en de selectieve toepassing van de wet in Oekraïne. Ashton hoopt dat het proces in hoger beroep eerlijk wordt gevoerd en zegt dat anders het Associatieverdrag met Oekraïne in gevaar komt. (NRC)

Italiaanse regering ‘per ongeluk’ in problemen

Rome. De Italiaanse regering is per ongeluk in grote problemen geraakt, doordat bij de stemming over de jaarbalans 2010 de stemmen staakten. Afwijzing van de balans staat volgens grondwetsexperts gelijk aan een motie van wantrouwen. In het verleden vielen regeringen om deze reden. De zichtbaar geschokte premier Berlusconi noemde het gisteren een „technisch incident”. Hij wil de zaak repareren met een vertrouwensstemming. Vandaag buigen regering, Kamer en president Giorgio Napolitano zich over de vraag of dit de juiste weg is. Saillant detail was dat Umberto Bossi, leider van coalitiepartij de Lega Nord, en minister Giulio Tremonti van Financiën tot de parlementariërs behoorden die te laat waren om te stemmen. Ze ontkennen dat er opzet in het spel was. (NRC)

Frankrijk repatrieert Roemeense Roma

Timisoara. Frankrijk heeft meer dan 127 Roma uit Roemenië teruggestuurd. De meesten leden van deze groep, die afkomstig waren uit de omgeving van Lille, hadden de oprotpremie aangepakt: 300 euro voor een volwassene, 100 euro voor een kind. Bij aankomst op het vliegveld van de Roemeense stad Timisoara zei een aantal van de Roma na een paar weken weer terug te zullen gaan, omdat ze veel meer kunnen verdienen in Frankrijk. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft onlangs de Franse regering bekritiseerd omdat Roma ten onrechte zouden worden uitgewezen. (AFP)