Kortkolom binnenland

Klebsiella-uitbraak in ziekenhuis Haarlem

Amsterdam. In het Kennemer Gasthuis in Haarlem zijn zes patiënten besmet geraakt met de resistente klebsiellabacterie. De voor verzwakte mensen gevaarlijke bacterie werd al in juli voor het eerst vastgesteld bij twee patiënten. Ondanks maatregelen zijn er in september nog vier patiënten besmet geraakt, zo meldde het ziekenhuis vanochtend. Er wordt onderzocht wat de bron is van de bacterie en of ook andere patiënten besmet zijn. De klebsiellabacterie kan een stof aanmaken die de werking van antibiotica tegengaat. De bacterie dook eerder dit jaar op in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en eiste daar in ieder geval drie levens. (Novum)

OM eist in beroep 18 jaar voor moord Putten

Amsterdam. Tegen de verdachte van de moord op stewardess Christel Ambrosius is vandaag in hoger beroep voor het gerechtshof in Arnhem achttien jaar cel geëist. Ronald P. kreeg in 2009 door de rechtbank in Zutphen vijftien jaar cel opgelegd, conform de eis van justitie destijds. Het OM eist nu een hogere straf omdat het strafklimaat in Nederland inmiddels onmiskenbaar zou zijn verzwaard. Ook wordt het P. nu meer aangerekend dat hij al die tijd heeft ontkend en gezwegen over de moord in Putten in 1994. Voor de geruchtmakende moord hebben twee mannen zeven jaar lang ten onrechte vastgezeten. Zij werden in 2002 vrijgesproken. De 36-jarige P. wordt ook verdacht van de moord op een vrouw in Rijswijk in 2005. (Novum)

Celstraf geëist tegen schooldirecteuren

Amsterdam. Tegen twee oud-directeuren van de Arnhemse Buitenschool zijn gisteren straffen geëist tot vijftien maanden cel wegens fraude. De voormalige algemeen directeur en financieel directeur worden ervan verdacht voor 350 duizend euro aan valse declaraties te hebben ingediend bij het ministerie van Onderwijs. Het OM vermoedt dat ze fraudeerden door mensen op de loonlijst te zetten die helemaal niet in dienst waren bij de school voor speciaal onderwijs. De fraude kwam aan het licht na een fusie. De ex-directeuren zouden ook betrokken zijn bij bedreigingen van personeelsleden die meewerkten aan het onderzoek tegen hen. (Novum)

Cameratoezicht op Robert M. blijft

Amsterdam. Het cameratoezicht op Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, mag worden gehandhaafd. De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming heeft gisteren een verzoek van M. het toezicht te staken afgewezen. De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, die heeft bekend meer dan 85 jonge kinderen te hebben misbruikt, kreeg eerder nog een schadevergoeding van 140 euro omdat hij in de gevangenis onnodig in afzondering zat en onder cameratoezicht was gesteld. (Novum)

Wc-deuren ingekort na incident dode man

Amsterdam. Het Atrium-ziekenhuis in Heerlen heeft maatregelen genomen nadat vrijdag een hoogbejaarde man dood op een wc werd gevonden. De man lag er anderhalve dag omdat niemand had gecontroleerd waarom de toiletdeur nog op slot was. De wc-deuren worden naar aanleiding van het incident aan de onderkant met vijftien centimeter ingekort. Donderdagochtend ontdekte een schoonmaakster de dichte deur en waarschuwde ze de technische dienst. Een dag later bleek de deur nog steeds dicht te zijn. Toen de deur werd geopend, werd de man gevonden. Hij was overleden aan een acute hartstilstand. Volgens het ziekenhuis kan zowel de schoonmaakster als de technische dienst niets worden verweten. (Novum)