Kort nieuws Wetenschap

Noordpool is dit jaar dun ondanks koel weer

Rotterdam. De zeeijsbedekking rond de noordpool bereikte in september bijna een nieuw dieptepunt. Het record van september 2007 werd maar op een paar procent gemist. Dit heeft het National Snow and Ice Data Center van de universiteit van Colorado afgelopen week bekend gemaakt. De NSIDC volgt de ijsbedekking sinds 1979 met satellieten. Aan het eind van de zomer lagen zowel de noorwest- als de noordoostpassage rond de pool open. Opmerkelijk is dat de weersomstandigheden afgelopen zomer lang niet zo uitzonderlijk waren als in 2007. Rond de noordpool komt steeds minder oud, dik zeeijs voor. Het jonge, dunne ijs is gevoeliger voor opwarming. (NRC)

Oudste cavia-achtige knaagdieren ontdekt

Rotterdam. In Peru zijn de oudste Zuid-Amerikaanse resten van knaagdieren gevonden. Het zijn millimetergrote kiezen van cavia-achtige dieren die 40 miljoen jaar geleden leefden. Dat is 10 miljoen jaar ouder dan de oudste Zuid-Amerikaanse knaagdierfossielen die tot nu toe bekend waren. Knaagdieren koloniseerden Zuid-Amerika vanuit Afrika. Per ongeluk, drijvend op boomstammen, is het idee. Paleontologen schrijven vandaag over hun ontdekking in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. Aan de hand van de fossiele tanden beschrijven zij vijf nieuwe knaagdiersoorten, ter grootte van ratten en muizen. Zij staan aan de basis van de stamboom van de cavia-achtigen, zoals cavia’s en capybara’s en chinchilla’s. (NRC)

Foliumzuur verlaagt risico taalachterstand

Rotterdam. Moeders die vier weken voor tot acht weken na de conceptie foliumzuurtabletjes slikken, halveren daarmee de kans dat hun kind een ernstige taalachterstand krijgt. Het gaat daarbij om kinderen die op driejarige leeftijd maar één woord spreken, of alleen maar kunnen brabbelen. Dat schrijven epidemiologen en artsen vandaag in het medische tijdschrift JAMA. De onderzoekers gebruikten gegevens uit Noors onderzoek, waaraan bijna 40.000 kinderen en moeders deelnamen. Foliumzuur verlaagt het risico op aandoeningen als een open ruggetje of hazelip. De effecten van foliumzuurgebruik op de ontwikkeling van het kind na de geboorte waren nog niet eerder onderzocht, schrijven de onderzoekers. (NRC)