Kort nieuws Cultuur

Schrijver Al Galidi wint Europese prijs

Rotterdam. Schrijver Rodaan al Galidi is met zijn roman De autist en de postduif uit 2009 een van de twaalf winnaars van de Literatuurprijs van de Europese Unie. De prijs richt zich op nieuwe en opkomende schrijvers in Europa. Bij de prijs hoort een bedrag van 5000 euro en „steun” van de unie bij de vertaling van het boek. Al Galidi werd in Irak geboren en woont sinds 1998 in Nederland. Hij publiceerde meer dan tien boeken in het Nederlands: romans, poëzie en columns. Zijn dichtbundel De herfst van Zorro werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2007. (NRC)

Politieke steun voor metrostation Shaffy

Amsterdam. De Amsterdamse gemeenteraadsfracties van VVD en GroenLinks steunen een initiatief van twee Amsterdammers om metrostation Vijzelgracht te vernoemen naar de overleden zanger Ramses Shaffy. De twee partijen zullen een voorstel om het metrostation om te dopen, inbrengen in de gemeenteraad. Shaffy, die jarenlang vlakbij het metrostation woonde, overleed bijna twee jaar geleden op 76-jarige leeftijd. Niagio Wijnen en Rob Jansma kwamen op het idee om het metrostation naar hem te vernoemen nadat ze in Brussel waren uitgestapt op metrostation Jacques Brel, vernoemd naar de Belgische zanger. Ze begonnen een petitie op internet, die inmiddels door meer dan 8.000 mensen is ondertekend. Ook zangeres Liesbeth List, die veel liedjes samen met Shaffy maakte, steunt het initiatief. (NRC)

Durk van der Ploeg wint Friese prijs

Leeuwarden. Schrijver Durk van der Ploeg krijgt dit jaar de Gysbert Japicxprijs, de belangrijkste literaire onderscheiding in het Friese taalgebied. Hij krijgt de prijs, waaraan vijfduizend euro is verbonden, voor zijn gehele oeuvre. Dat heeft de provincie Friesland gisteren bekendgemaakt. De in 1930 geboren Van der Ploeg begon zijn carrière bij het Friesch Dagblad en de Leeuwarder Courant. In 1955 debuteerde hij met een aantal Nederlandstalige gedichten. Sinds 1990 legt Van der Ploeg zich volledig toe op schrijven in het Fries. De Gysbert Japicxprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt, afwisselend voor proza en poëzie. Japicx was een Friese schrijver uit de Renaissance. (Novum)