Klebsiella-uitbraak in ziekenhuis Haarlem

In het Kennemer Gasthuis in Haarlem zijn zes patiënten besmet geraakt met de resistente klebsiellabacterie. Dat meldt het ziekenhuis vandaag. Een ruimte op de intensive care is sinds afgelopen weekend gesloten om verdere verspreiding van de bacterie te voorkomen. De zes patiënten zijn in die ruimte verpleegd.

De voor verzwakte mensen gevaarlijke bacterie werd volgens het ziekenhuis al in juli voor het eerst vastgesteld bij twee patiënten. Ondanks hygiënemaatregelen zijn er in september toch nog vier patiënten besmet geraakt. Van drie van hen staat nu vast dat ze dezelfde soort bacterie hebben als die eerder is aangetroffen.

Onderzoek ingesteld naar bron bacterie

Het ziekenhuis heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg geïnformeerd over de besmettingen. Er wordt onderzocht wat de bron is van de klebsiellabacterie. Ook worden andere patiënten onderzocht om te kijken of zij ook besmet zijn. Begin volgende week zijn de uitkomsten van het onderzoek bekend.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een arts van de afdeling intensive care in samenwerking met de adviseur infectiepreventie en de arts-microbioloog van het ziekenhuis.

Bestuursvoorzitter Peter van Barneveld:

“We laten niets aan het toeval over. Patiëntveiligheid staat voorop.”

Besmetting met de klebsiellabacterie vindt plaats door contact. Dergelijke bacteriën komen normaal voor in de darmen, waar ze geen risico vormen. De bacterie is voor gezonde mensen relatief ongevaarlijk, maar kan bij mensen met een verminderde weerstand infecties veroorzaken.

De bacterie dook eerder dit jaar op in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Het ziekenhuis kreeg de uitbraak maar moeizaam onder controle. De bacterie eiste daar zeker drie levens. Ook in het Scheper Ziekenhuis in Emmen dook de klebsiellabacterie op. Een deel van de intensive care werd tijdelijk gesloten nadat enkele patiënten besmet waren geraakt.

    • Marije Willems