Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kamervraag van de week: wat moet Griekenland met 400 tanks?

Krankzinnig, te gek. Die woorden kwamen bij de PVV op toen ze De Telegraaf opensloeg: ‘Grieken kopen 400 tanks in VS.’ De SP vond nog grotere orders op defensiesites. En dat terwijl het land aan het geldinfuus ligt.

Griekenland gewild afzetland voor gebruikte tanks. Foto: Defenseindustrydaily.com

Krankzinnig, te gek. Die woorden kwamen bij de PVV op toen ze De Telegraaf opensloeg: ‘Grieken kopen 400 tanks in VS.’ De SP vond nog grotere orders op defensiesites. En dat terwijl het land aan het geldinfuus ligt.

Aan premier Rutte en minister van Financiën De Jager de vraag of “zij de mening delen dat Griekenland per direct moet afzien van de aankoop van deze vierhonderd tanks en dit geld beter kan besteden aan het terugdringen van haar begrotingstekort”.

Spreek die Grieken er eens op aan, maanden de PVV’ers. Houden de noodlijdende zuiderlingen voet bij stuk, dan moet dat een consequentie hebben: “Verdere steun aan Griekenland per direct stopzetten.”

Doe er ook maar wat F16’s bij

Op 19 september trokken de SP-parlementariërs Irrgang en Van Bommel al aan de bel. “Absurd”, zo staken ze van wal. Absurd dat Griekenland zoveel investeert in Defensie terwijl van de bevolking grote offers gevraagd worden. De SP’ers blijken vakliteratuur geraadpleegd te hebben. “Kunt u bevestigen dat de Grieken de afgelopen vijf jaar honderdzeventig nieuwe F16’s hebben gekocht en in totaal driehonderd F16’s willen hebben?”, vragen zij minister De Jager. “Klopt het bericht uit de vakpers dat er door de Griekse regering een contract van 3,1 miljard dollar is afgesloten voor de levering van reserveonderdelen voor deze F16-vloot?”

Wonderlijker is vraag 5. De SP’ers lazen in de krant Ekathimerini dat Berlijn en Parijs de Grieken onder druk hebben gezet om wapentuig van hen kopen. Doen ze dat niet, dan zouden de Duitsers en Fransen hun financiële steun intrekken. Vraag aan de minister: “Op welke wijze vergewist u zich ervan dat overheden de situatie in Griekenland niet misbruiken om wapenverkopen er door te drukken?”

Boodschappenlijst van 3,1 miljard

Op diverse sites zwerven wat boodschappenlijstjes rond. Defensieindustrydaily.com meldt een order die al vanaf 2005 uitstaat, maar waarvan nog veel geleverd en betaald zou moeten worden. Het gaat, onder andere, om de volgende artikelen: 190 ophangsystemen voor raketten, 42 pilotenhelmen, een F16, veertig nachtkijkers, 48 radarsystemen en vier ‘slimme clusterbommen’ met GPS-navigatie. Reserveonderdelen voor de F16-vloot dus. De leverancier is ditmaal het Amerikaanse leger, de kosten: inderdaad 3,1 miljard dollar.

Minister De Jager heeft inmiddels gereageerd op de vragen. Hij stelt dat Amerika de tanks gratis wilde leveren, maar dat de overdracht is afgelast omdat de Grieken de transportkosten niet konden dragen. Van het plan om F16-gevechtsvliegtuigen te kopen zou helemaal geen sprake zijn. Wel heeft het land er in de afgelopen 21 jaar honderdzeventig aangeschaft.

Gerelateerde artikelen:
Raketten afvuren vanaf kantoor. Drones maken oorlogen minder vuil
Breng die digitale kanonnen eens in stelling
‘Defensie moet elektronische wapens maken’
Acht criteria voor de uitvoer van militair materieel