Israëlische soldaat komt vrij

Captured Israeli soldier Gilad Shalit is seen in this file still image from video released October 2, 2009 by Israeli television. A deal to exchange Palestinian prisoners for Israeli soldier Gilad Shalit will take place next month, Al Arabiya television channel reported on October 11, 2011. REUTERS/Handout/Files (POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Captured Israeli soldier Gilad Shalit is seen in this file still image from video released October 2, 2009 by Israeli television. A deal to exchange Palestinian prisoners for Israeli soldier Gilad Shalit will take place next month, Al Arabiya television channel reported on October 11, 2011. REUTERS/Handout/Files (POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS REUTERS

De ontvoering van Shalit in 2006 leidde tot een verharding van Israëls beleid tegenover de Palestijnen.

Israël en de radicale Palestijnse beweging Hamas hebben gisteren een akkoord bereikt over de vrijlating van de Israëlische militair Gilad Shalit. Shalit, die in juni 2006 werd ontvoerd en sindsdien gevangenzat op een onbekende plek in Gaza, wordt geruild voor ongeveer duizend Palestijnen die vastzitten in Israëlische gevangenissen. Na de ontvoering van de nu 25-jarige Shalit werd Gaza, waar Hamas de dienst uitmaakt, verder afgesloten van de buitenwereld. De kwestie gold als een groot obstakel in mogelijke toenadering tussen Israël en de Palestijnen.

De Israëlische premier Netanyahu riep gisteravond zijn kabinet bijeen om de deal goed te keuren, aldus een Israëlische functionaris. Vertegenwoordigers van Hamas bevestigen dat er een overeenkomst is bereikt. Het is onduidelijk wat de deal, naast de gevangenenruil, nog meer behelst. In het verleden eiste Israël dat de gevangenen na vrijlating niet terugkeren naar Palestijnse gebieden, maar in ballingschap gaan.

De deal valt samen met een hongerstaking van Palestijnse gevangenen die betere leefomstandigheden eisen. Ze willen Arabische tv kunnen kijken en onderwijs kunnen volgen, privileges die hen na Shalits ontvoering werden ontnomen. (AP)