Israël biedt Egypte excuses aan voor doden agenten in Sinaï

Defensieminister Ehud Barak in augustus bij een bezoek aan het zuiden van Israël. Foto AP / Ariel Hermoni

Israël heeft officieel excuses aan Egypte aangeboden voor het doden van zes Egyptische agenten bij een militaire actie in de Sinaïwoestijn in augustus. In een verklaring schrijft Israël “diepe spijt” te hebben van de dodelijke afloop van het incident.

Israëlische militairen openden op 18 augustus het vuur op de Egyptische agenten tijdens een klopjacht in de Sinaïwoestijn op de daders van een reeks terreuraanslagen die een dag eerder aan acht Israëli’s het leven kostten. De agenten werden volgens Israël onbedoeld gedood. Minister van Defensie Barak spreekt in de vandaag naar Kairo gestuurde excuusbrief van een “tragedie voor ons beider landen”.

In de brief van Barak, die aan de hoogste Egyptische militaire leider Hussein Tantawi is gericht, zegt Israël te hopen dat de betrekkingen tussen beide landen versterkt kunnen worden. Die betrekkingen staan sinds het incident onder druk. Egypte nam geen genoegen met de spijtbetuiging van Israël over het incident en eiste dat het land zijn excuses zou maken. Woedende betogers in Kairo vielen een week na het incident de Israëlische ambassade aan.

Egypte heeft tegenover persbureau AFP bevestigd de brief van Israël te hebben ontvangen. Een woordvoerder van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de inhoud van de brief aan de eisen van Egypte voldoet.

    • Pim van den Dool