Slowaaks ‘ja’ tegen uitbreiding noodfonds alsnog snel verwacht

Premier Iveta Radicova gisteravond laat na het 'nee' van het parlement en daaropvolgende vallen van de regering. Foto Reuters / Petr Josek

Ondanks de ophef over het ‘nee’ van Slowakije tegen de uitbreiding van het Europees noodfonds, lijkt een uiteindelijk ‘ja’ een kwestie van dagen. Nu de coalitie is gevallen zal de uittredende regering spoedig gesprekken houden met de oppositie om de expansie van het EFSF alsnog te ratificeren.

Gisteravond stemde het parlement nog tegen waardoor de centrumrechtse regering van premier Iveta Radicova zoals verwacht viel. De linkse oppositieleider Robert Fico heeft al aangegeven bereid te zijn verder te praten.

Regering hoopt donderdag te stemmen na politiek spel

Zijn partij Smer is niet tegen het EFSF maar wist dat tegenstemmen het kabinet omver zou werpen. Radicova’s SDKU hoopt donderdag opnieuw te stemmen, indien dan een akkoord bereikt is met Smer. Coalitiegenoot SaS zal hieraan niet meedoen omdat het vindt dat Slowakije als op een na armste euroland een rijker land als Griekenland niet hoeft te helpen.

Politiek-redacteur Erik van der Walle, namens NRC belast met de financiële portefeuille, duidt het politieke spel:

“De Slowaakse regering zei van tevoren al dat het bij een ‘nee’ zou opstappen. Het is een scenario dat zich in Nederland ook had kunnen afspelen, zeker omdat wij een minderheidsregering hebben en steun van de oppositie bij Europese onderwerpen noodzakelijk is. Gedoogpartner PVV is immers tegen elke steun aan Griekenland – of welk verzwakt euroland dan ook. Wanneer PvdA, GroenLinks en D66 hadden tegengestemd, zou het echter de vraag zijn of onze regering ook zou zijn gevallen. Een daarop volgende motie zou waarschijnlijk worden afgewezen door de PVV. Voor minister De Jager zou het in elk geval pijnlijk zijn geweest om tegen het EFSF te moeten zeggen dat Nederland als AAA-land tegen zou zijn. Dat heeft veel meer impact dan een Slowakije.”

Slowakije goed voor 1 procent van de tranche

Het Slowaakse kabinet komt vanmiddag om 14.00 uur bijeen en zal dan waarschijnlijk opnieuw voor de uitbreiding stemmen, waarna het voorstel weer naar het parlement gaat. Slowakije is het enige van de zeventien eurolanden dat de uitbreiding van het noodfonds nog moet goedkeuren. Het land draagt 1 procent bij aan de 8 miljard euro die de nieuwe tranche voor Griekenland bedraagt.

    • Jules Seegers