Gezellig huiselijk

Vandaag en komende week mag ik Roos Ouwehand vervangen op deze plek. Natuurlijk doe ik dat graag. De vraag is alleen: valt Roos wel te vervangen? In het afgelopen jaar heeft ze zich in deze krant ontpopt tot de godin van het gebak. Hartige taarten, zoete taarten, cupcakes, focaccia’s, panpizza’s, kaneelkoekjes, bijna wekelijks deelde ze een van haar weelderige baksels met ons.

Ik ben nog nooit bij Roos thuis geweest, maar ik stel me haar zo voor met een frisgewassen geruit schortje, huiselijk doch elegant, in een keurig doch knus vinexkeukentje waar immer hemelse geuren uit de oven ontstijgen. Een beetje zo’n idyllisch plaatje uit een jaren-50-damestijdschrift eigenlijk, al hoop ik dat Roos me die associatie niet kwalijk zal nemen.

Hoe dan ook, de woensdagse kookrubriek vraagt om een Roos-recept. Ik denk dat ze deze gezellige chocolade-hazelnoot-friands wel zal kunnen waarderen. Ik verzon ze voor mijn nieuwe boek Comfort food (dat vanaf volgende week in de winkel ligt). Het leuke aan het recept is dat het zo onwaarschijnlijk eenvoudig is. Je mikt alle ingrediënten, geroosterde hazelnoten, chocola, suiker, zout, bakpoeder, eieren en likeur, in de mengkom van een keukenmachine, pulst een paar keer en klaar is het beslag.

De friand stamt af van een ander gezellig Frans baby-cakeje genaamd financier. Net als financiers, en ook net als madeleines trouwens, zijn friands perfect voor bij de thee: het is het formaat cakeje dat je keurig in twee happen in je mond kunt stoppen.

Hoewel friands officieel ovaal van vorm zijn, gebruik ik er een minimuffinblik voor. Wie niet zo’n minimuffinblik bezit, kan ook een gewoon muffinblik gebruiken; de cakejes worden dan uiteraard groter en moeten 20 tot 22 minuten bakken. Nog kleinere cakejes zijn leuk voor bij de after-dinner-koffie: vul papieren bonbonvormpjes met het beslag en bak ze in 10 tot 12 minuten gaar.

Voor 25 - 30 stuks:

200 g hazelnoten zonder vliesjes

200 gram pure chocola (70%), in stukjes

100 gram fijne kristalsuiker

een snuf zout

½ theelepel bakpoeder

3 eieren

2 eetlepels Frangelico (hazelnootlikeur)

poedersuiker

minimuffinblik, ingevet met neutrale olie

Verwarm de oven voor op 180 graden. Strooi de hazelnoten uit over een bakplaat. Schuif in het midden van de oven en rooster de noten in ongeveer 10 minuten goudbruin. Schud tussendoor even om. Doe de hazelnoten in de mengkom van een keukenmachine en laat ze een beetje afkoelen.

Voeg de chocolade, de suiker, het zout en bakpoeder, de eieren en likeur toe en pureer alles tot een dik, korrelig beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cakejes in ongeveer 15 minuten gaar (ze moeten nog een beetje vochtig zijn van binnen.) Laat de friands afkoelen op een rooster en bestuif ze met poedersuiker.

Janneke Vreugdenhil

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.