'Gestolen meesters vernietigd'

Het betreft onder meer een Matisse, een Picasso en een Modigliani.

Een handlanger van de man die in mei vorig jaar vijf meesterwerken stal uit een museum in Parijs zegt dat hij de schilderijen in paniek in een vuilcontainer op straat heeft gegooid. Als dat waar is, zijn ze mogelijk vernietigd. Onder de vijf schilderijen bevonden zich een Matisse, een Picasso en een Modigliani. Ze hadden een gezamenlijke waarde van ruim 100 miljoen euro.

De doeken hingen in het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, het museum voor moderne en hedendaagse kunst, en werden meegenomen door een Serviër, Vrejan T., die het gebouw inklom. Tegen de politie heeft hij gezegd dat hij aanvankelijk alleen een schilderij van Fernand Léger wilde meenemen, om te verkopen aan antiekhandelaar Jean-Michel C., die hem 40.000 euro had beloofd voor het doek. Maar toen hij in het museum was, ontdekte hij dat het alarm niet afging. Naar eigen zeggen liep hij een uur rond om de mooiste doeken uit te kiezen.

De antiekhandelaar bepleit zijn onschuld. De dief zou de doeken zonder zijn toestemming hebben achtergelaten in zijn winkel. Om ervan af te komen zou hij ze aan horlogemaker Jonathan B. hebben gegeven. Deze Jonathan B is de man die nu zegt dat hij de schilderijen heeft gedumpt toen de politie de twee anderen op het spoor kwam. (NRC)